'Pobednik' se ove zime vraća na Kalemegdan (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zabava

'Pobednik' se ove zime vraća na Kalemegdan (FOTO)

Izvor: RTRS | Foto: N. Živanović | Datum:08.01.2020.

Statua "Pobednik" biće vraćena na postolje na Kalemegdanu za oko mjesec dana, odnosno do Sretenja, izjavio je za Novosti zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.- Po završetku svih radova, a svakako prije Dana državnosti odnosno Sretenja, kada to dozvole vremenske prilike, skulptura Pobednika, biće vraćena na postament. Posle 91 godine od postavljanja, u periodu od 3. septembra, kada je počela obnova, do danas, izvedeni su najveći i najobuhvatniji radovi na restauraciji ovog spomenika. Završeni su radovi na statičkoj sanaciji temelja spomenika, kao i konzervatorsko-restauratorski poslovi na stubu i postamentu - rekao je Vesić.

 

 

Kako otkriva drugi čovek prestonice, privode se kraju i radovi na samoj skulpturi.

- U ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu završeni su radovi na zatvaranju i zavarivanju odgovarajućom legurom, svih otvora od metaka i gelera, kao i ugradnja prohromske konstrukcije unutar skulpture, kroz obje noge, trup, desnu ruku i mač. Urađena je konsolidacija unutrašnjih spojeva i zaštita šrafova, budući da je skulptura bila sastavljena iz nekoliko dijelova povezanih pomoću 132 šrafa - rekao je Vesić za Novosti.


Prema riječima zamjenika gradonačelnika Beograda, poslije više od devet decenija, stanje šrafova bilo je izuzetno loše. Sada su svi zavrtnji očišćeni i zaštićeni specijalnim premazima od dalje korozije, a svaki šav je dodatno obezbijeđen novim varovima.

- U toku su radovi na donjoj, stubnoj flanši, provjeri i popravci preostalih manjih nedostataka i oštećenja na skulpturi, kao i radovi na čišćenju površine skulpture i konsolidacija patine. Na postamentu je potrebno uraditi ugradnju dijela konstrukcije kojom će biti povezani skulptura i stub - otkrio je Vesić.

Bronzani Meštrovićev kip, visok 4,25 metara i težak skoro tonu, skinut je sa postolja 10. oktobra, uz pomoć sajli i dizalice. Obnovi su prethodile detaljne višegodišnje pripreme, kada je utvrđeno da je "Pobednik" u katastrofalnom stanju.

Stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, uz pomoć 3D skeniranja otkrili su da na bisti postoji 30 rupa od gelera, nastalih tokom Drugog svejtskog rata. Kip je skinut u posljednji čas, jer je figura sa postoljem bila spojena samo jednom čeličnom sajlom, koja je bila provučena kroz noge statue. "Pobednik" je, prema riječima stručnjaka, bio toliko nestabilan da ne bi izdržao jače nevrijeme, jer se držao na svega devet zarđalih šrafova. Korozija je potpuno zahvatila čelične profile, i to toliko da su se mogli lomiti rukom. Posljedice urušavanja spomenika bile bi nesagledive, zbog čega mu je bila neophodna hitna i detaljna obnova.

I kada se u februaru vrati na Kalemegdan, zasijaće u svojoj prepoznatljivoj, tirkiznoj boji. Crne nečistoće sa kipa, koje su se godinama taložile usljed smoga, čađi i prljavštine, skidane su na poseban način. U smederevskom ateljeu, konzervatori su uz pomoć specijalne metode čišćenja suvim ledom, odnosno ugljen-dioksidom u čvrstom agregatnom stanju na -79 stepeni, skinuli crne kore.

Za obnovu jednog od simbola Beograda, Grad je izdvojio 26 miliona dinara.

 

Društvene mreže

 

Sam čin skidanja "Pobednika" sa postolja, građani su mogli da prate uživo preko društvene mreže Tviter. Ujedno, napravljen je i nalog sa nazivom "Pobednik", gdje konzervatori svakodnevno objavljuju informacije o napretku restauracije, kao i tajne koje spomenik krije.

 

Umalo bez mača

 

Postojala je mogućnost da "Pobednik" ostane bez mača, jer je veza između kipa i oružja potpuno korodirala. Srećom, vješti konzervatori su učvrstili mač i otkrili da je statua u originalnom kalupu imala "zakrpu" na nosu. Ta "fleka" je skinuta, a rekonstrukcija oštećenog dijela urađena je bronzom identičnog sastava.Kategorija: Zabava

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: