Trebinje: ''Fićo'' vratio u dane mladosti (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zabava

Trebinje: ''Fićo'' vratio u dane mladosti (VIDEO)

Izvor: RTRS | Datum:20.03.2021.

Donosimo vam priču o jednom "fići" iz Trebinja, koji je, zahvaljujući nostalgiji za prošlim vremenima, sačuvan od propadanja i zaborava. Tih vozila, iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošog vijeka, gotovo da nema na našim drumovima. Za jednog od njih, da bi produžio duh prošlih vremena, pobrinuo se Trebinjac Lelo Arslanagić.
 

Nostalgija, vraćanje u dječačke dane i oživljavanje slika iz djetinjstva, u podneblju gdje je rođen, bili su odlučujući da Lelo "rezerviše" "fića" ili zastavu 750, proizvedenu daleke 1974. Tada je živio u Americi. Kaže da je "utvrdio" kupovinu telefonom, a sa "oživljavanjem" je počeo prije dvije godine, kada je i počeo da živi san dječaka.

- Poželio sam se fića, juga, hoću da vozim zastavu 101, i sve ću uraditi, ako bog da, "tristać"?..samo da ga nađe - priča Lelo Arslanagić.

Lelo kaže da nije postojala prepreka da nađe rezervne djelove. Fićo je bio dosta zapušten, pa su se majstori latili svoga posla. A, za sve je trebalo dvije godine. Rezervni dijelovi stizali su sa svih strana, manje kao poklon, više kao skupi dijelovi.

- Kad sam ga kupio, mislio sam da je u boljem stanju, sve sam mu uradio, prvo je Saša uradio podove, naručio sam ih iz Srbije, ovdje nema dijelova, dijelovi su jako skupi, vodena pumpa košta 80 evra, retrovizor 65 evra. Do sada sam utrošio sigurno 5.000 evra - dodao je Arsalangić.

Novac nije bio bitan, koliko želja da se provoza u nekadašnoj "ikoni" radničke klase, običnih ljudi, kojima je "fićo" bio, pa, recimo, statusni simbol. Ni vaš reporter nije odolio da pritisne papučicu, poslije više decenija....

Iako je po starosti u kategoriji oldtajmera, ipak, dijelovi iz različitih godina i od različitih tipova, ne daju mu taj status. Lelo kaže da se nije ni trudio da bude originalan.

-Neki dan policajac priča, valjda je presretač, kaže, naletio sam na fiću crvenog, koji je išao stotinu, sramota me bila da upalim rotaciono - prepričava jednu anegdotu Lelo.

Motor je "zastava 750" specijal. U šali, Lelo kaže "troši li, troši..." otkrio je i da za drum priprema još jednog. Najvjerovatnije, provozaće ga na ljeto. I ne razmišlja o prodaji.


Kategorija: Zabava

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: