Građani ne štede na dvotočkašima | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zabava

Građani ne štede na dvotočkašima

Autor: Novinar Herceg | Izvor: Glas Srpske | Foto: Glas Srpske | Datum:05.10.2023.

Iako su cijene motocikala i skutera u proteklom periodu rasle i po nekoliko puta, trgovci u moto-šopovima zadovoljni su prodajom, a pojedinih modela zbog velikog interesovanja je čak manjkalo.
 
Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, za devet mjeseci ove godine uvezena su 4.804 motocikla, uključujući i mopede, bicikle i slična vozila sa pomoćnim motorom, čija je vrijednost dostigla 15,6 miliona maraka.

U istom periodu lani stiglo je 3.255 komada ovih prevoznih sredstava, a vrijednost je bila nešto veća od deset miliona maraka.

- Tokom ove godine najviše ih je stiglo iz Japana i to u vrijednosti većoj od 4,4 miliona maraka, a BiH ih je još uvozila i iz Italije, Kine, Francuske, Austrije i Tajlanda - podaci su UIO.

Vlasnik banjalučke radnje “Moto Shop 7” Bojan Majkić kaže da su zadovoljni prodajom.

- Najveća potražnja je za skuterima, ali i motociklima od 700 i 900 kubika, a kupci su najčešće spremni da izdvoje između 15.000 i 20.000 KM - kazao je Majkić.

Cijene dvotočkaša su, kaže, više i do 15 odsto nego lani, ali to zavisi od vrste i modela.

- Ove godine je lakše bilo nabaviti robu od dobavljača nego lani, ali neki najprodavaniji modeli rasprodati su još u avgustu - rekao je Majkić.

Istakao je da među kupcima motora ima i pripadnica nježnijeg pola.

- Motore kupuju sve generacije, od 25 godina pa naviše, a posebno nam je drago što među kupcima ima i žena - kazao je Majkić.

U banjalučkoj prodavnici “Peda motor” kažu da uvoze motocikle manje kubikaže.

- U ponudi imamo modele od 125 i 250 kubika, a zadovoljni smo potražnjom. Zanimljivo je da među kupcima ima dosta djevojaka - rekli su u ovoj trgovini.

S obzirom na manju kubikažu, kako kažu, i cijene su prihvatljivije pa je za model do 125 kubika potrebno izdvojiti 3.000 KM.

U prodavnici “Gyavera BH - CFMOTO” iz Banjaluke kažu da je prodaja motocikala na istom nivou kao i prošle godine.

- S druge strane, veoma je porasla potražnja za kvadovima. Građani su u prosjeku za njih spremni odvojiti oko 15.000 KM, isto koliko i za motocikle - kazali su u ovoj radnji.

Dodali su da su u proteklom periodu bili primorani da koriguju cjenovnik.

- Cijene su u posljednje dvije godine rasle nekoliko puta, u skladu sa ostalim poskupljenjima i inflacijom. Ljudi se nisu žalili, jer su svjesni da je takvo stanje na tržištu - rekli su u ovoj radnji.


Kategorija: Zabava

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: