Gradi se prva 'zelena zgrada' u Srbiji | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Gradi se prva 'zelena zgrada' u Srbiji

Izvor: RTS | Datum:18.05.2018.

Na beogradskom Zelenom vencu priprema se gradnja prve "zelene zgrade" u Srbiji.

U ovaj projekat njemački investitor Štatverk ulaže 30 miliona evra. Taj zeleni kompleks ujedno će biti i balkanski Eko-centar.

Na Zelenom vencu oživiće "planina". Tako je bar zamislio kretivni tim srpskih arhitekata – 5.368 kvadratnih metara sivih fasada i krova, bivše zgrde Beobanke, prekriće zelenilo. A biljke su, kažu, već testirane.

- One će u okviru projekta biti postavljene u zavisnosti od strana svijeta zbog osunčanja, jer biljke ne podnose jednako dobro osunčane i neosunčane dijelove objekta. Pored toga biće pozicionirane po visini objekta u odnosu na njihovu otpornost na vjetar - kaže arhitektkinja Sara Petrović.

Zelena zrada je i potpuno tehnološki inovativna i energetski efikasna.

- Ovo rješenje podrazumijeva korišćenje obnovljivih izvora energije i smanjivanje potrošnje energije i ne samo u eksploataciji već i u izgradnji objekta. Konzole koje su predviđene na idejnom rješenju služe kao bioklimatska barijera između spoljnog i unutrašnjeg prostora - objašnjava arhitekta Miodrag Grbić.

Čitav zeleni kompleks imaće 30.000 kvadratnih metara. Pored poslovnog prostora, biće i hotel i javna garaža.

Zelena zgrada u centru srpske prestonice je i Eko-centar za Balkan, koji je namijenjen prvenstveno mladim naučnicima, ali i svim drugim koji se bave istraživanjem u oblasti ekologije i energetske efikasnosti.

Zeleni soliter imaće 13 spratova, a na krovu je planiran vidikovac za panoramsko razgledanje Beograda, koji će biti otvoren za sve zainteresovane.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: