U Beogradu otvoren Muzej iluzija | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

U Beogradu otvoren Muzej iluzija

Izvor: Tanjug | Datum:22.05.2018.

U Beogradu je danas otvoren Muzej iluzija sa više od 70 eksponata, šesti te vrste u svijetu, nakon Zagreba, Zadra, Ljubljane, Beča i Omana.

Fascinantni svijet iluzija, koji ovaj muzej pruža, osmišljen je kako bi poljuljao povjerenje u čula posjetilaca i namijenjen je svim generacijama, od najmlađih do najstarijih sugrađana uz mnoštvo didaktičkih igri, slagalica i mozgalica.

“To je interaktivan koncept, a cilj je da posetioci sami istražuju neobične prostorije i u svakoj od njih se nalaze još neobičnije iluzije. Posetilac prestaje tu da bude samo posmatrač i postaje učesnik i kreator tih uluzija”, naglašava Dejana Dimov.

Djeci je, prema njenim riječima, najzanimljviji Vorteks tunel sa rotirajućim cilindrom kroz koji se roditelji rijetko usuđuju da prođu, jer se unutra poremeti ravnoteža.

Tinejdžere najviše privlači soba sa ogledalima koja je idealna za “selfije” zahvaljujući različitim oblicima i ćoškovima reflektovanja, a najstariji vole da riješavaju mozgalice.

Novost u beogradskom Muzeju iluzija je stolica koja pokazuje koliko je zapravo nevjerovatna percepcija veličine osobe koju gledamo, zavisno o kontekstu koji nam sugerišu predmeti oko nje, pa se tako osoba koja je na stolici čini izuzetno malom u poređenju na druge ljude u prostoriji.

Mnoge će u djetinjstvo vratiti kaleidoskop čije zaigrane uzorke, umjesto šarenih papirića i perli, čine sami posjetioci.

Tu je i kriva soba, zainteresovan posjetilac može vidjeti kako izgleda igrati karte sam sa sobom zahvaljujući iluziji koju stvaraju ogledala, djeca se rado zaustavljaju kod beskonačnog ogledala, a mogu i da vide kako je to biti viši od roditelja.

Termalni gril je najstarija iluzija i potiče još iz 19. vijeka kada je utvrđeno da je rezultat miksa hladnog i toplog zapravo žarenje.

Ono što srpski muzej razlikuje od sličnih u svijetu jeste, prema riječima Dejane Dimov, to što je dozvoljeno smijanje, skakanje, zabava i fotografisanje, što je čak i poželjno jer neke iluzije dobijaju pun smisao tek kada se ovekovječe fotoaparatom kao što je slučaj sa obrnutom sobom.

Ulaznice za Muzej iluzija, koji se nalazi u Nušićevoj 11, koštaju 600 dinara za odrasle, 400 dinara za djecu i 1.500 dinara za cijelu porodicu, a radno vrijeme je od 9 do 22 sata svakog dana.

U planu je otvaranje Muzeja iluzija i u Kuala Lumpuru, Njujorku, Berlinu i Atini.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: