Vjernost: Malena i Klepetan dobili četiri ptića | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Vjernost: Malena i Klepetan dobili četiri ptića

Izvor: Kurir.rs | Foto: 24sata.hr | Datum:23.05.2018.

Glavice četiri malena ptića stara tek dva-tri dana proviruju ispod krila rodana Klepetana, koji ih brižno grije dok je mama Malena u šetnji na obližnjoj livadi u Brodskom Varošu.

To je novi podmladak iz stare priče o dugogodišnjoj vjernosti dvije rode iz Slavonskog Broda, Malene i Klepetana. Klepetan se već 16 godina svakog proljeća vraća svojoj dragoj, koja ne može da leti zbog slomljenog krila, sa 12.000 kilometara dalekog juga Afrike.

Stjepan Vokić, penzionisani školski domar koji brine o rodama, hrani mesom ptiće dok se Malena ne vrati da tata Klepetan može da krene u lov za sljedeći obrok.

“Malena je ovog proljeća snijela čak šest jaja. Ona i Klepetan stalno se smjenjuju u gnijezdu, znaju da od potomstva nema ništa ako se jaja ohlade. Zato i Klepetan sada, kad Malena siđe na ovu livadu da protegne noge, očinski grije dva preostala jajeta, iz kojih će se, nadam se, za koji dan izleći ptići”, kaže on i podsjeća da je ovaj poznati par za 16 godina na svijet donio 58 ptića (sa ovih šest biće ih 64).

Stjepan Vokić se zimi stara o Malenoj

“To je i na svjetskom nivou rijedak primjer kad su rode u pitanju. Svi oni su uz Klepetanovu pomoć naučili da lete i odlete put afričkog juga, a u proljeće se vrate. Ima ih tu na obližnjim banderama, svili su svoja gnijezda i imaju svoje porodice, ali nerijetko svrate kod mene u dvorište, da im dam nešto da pojedu”, priča požrtvovani Vokić, koji se s puno ljubavi brine o rodama.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: