Ko kuva za Novaka Đokovića? | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Ko kuva za Novaka Đokovića?

Izvor: rts | Datum:18.03.2019.

Za Lazara Nestorovića hrana je izvor energije, a kulinarstvo izazov. Pripremu veganskog menija doživljava i kao umjetnost i kao nauku i kaže da je način na koji unosimo hranu veoma važan.

Improvizacija, upornost i stalno usavršavanje. Osnovni su sastojci za svaki recept Lazara Nestorovića.

Kao dete Lazar nije maštao o tome da postane kuvar, iako je oduvek pratio emisije o spremanju hrane. 

I dalje razmišljam da li je dovoljno biti samo kuvar, ali mislim da moramo mnogo više da učimo da bismo uspeli u životu, dobro je biti i pekar i poslastičar i sve zajedno“, kaže Lazar, zamenik šefa kuvara u restoranu.

Svaku namirnicu koju priprema mora dobro da poznaje. Rižoto je spremao i jeo mesec dana dok ga nije doveo do savršenstva.

„Treba da se poznaju namirnice u srž jer ako ne poznajemo namirnicu ne znamo kako će se ona ponašati, ako je vatra visoka, ako je niska, ako neku namirnicu ubacimo pre neke druge. Postoji određen redosled namirnica. Uvek treba da se improvizuje i usavršava“, kaže Lazar.

Posebno je vešt u pripremanju veganske hrane koju i sam konzumira.

Isključivo zbog zdravlja i izazova, uvek je lako spremiti meso, jaja, mleko, a veganska  ishrana je  tek pre 10 godina počela da se ubacuje u jelovnike i to daje nama kuvarima priliku da bar prilog napravimo savršeno“, ističe Lazar.

Ne samo način pripreme namirnica već i način konzumiranja od velike su važnosti za dobar prijem hrane u organizmu. 

Lazar ističe da je sam čin konzumiranja hrane bita jer ako gledamo televiziju,tada um zbunjen i ne zna šta da radi“.

Na doživljaj uzimanja hrane, kao i na svaki drugi segment u životu utiče i stres.

„Stres je jedna od ključnih stvari za stomak, jer ako ste pod stresomi  i telo ne zna da li vas neko napada ili ste povređeni. Tada telo reaguje izbacujući svu hranu iz sebe, kao da se sprema za bežanje“, ističe Lazar.

Stres u kuhinji nije dobrodošao, mada ga ima često. 

Veoma je stresno iz dana u dan. Pričamo o ljudima koji žele da uspeju u životu i moraju mnogo više sebe da daju, jer stradaju kičma i vene. Nema kuvara koga ne bole vene“, objašnjava kuvar.

Puno poverenje u Nestorovićev meni i kulinarske veštine ima i Novak Đoković kada je u Srbiji. Tada njemu i porodici hranu priprema Lazar.

Sve što sam do sada spremio bilo je dobro, Novak je specifičan. Što se tiče ishrane, nije komplikovan. Njegova pobeda je zbog njegovog uma“, ističe Lazar.

U profesiji je um najznačajniji, jer ako mi dozvolimo da neko utiče na nas onda smo napravili veliku grešku. Postajemo robovi, jer ko su oni da odlučuju, ako nam neko uskomeša osećanja, kada treba da odlučujemo u minuti, to je veliki problem u kuhinji, jer se tu sve mora završiti za minut“, kaže Nestorović.

Hrana je za Lazara izvor energije, a kulinarstvo mnogo kompleksnija profesija od pukog zadovoljavanja čula. 

Za nekog ko hoće da uspe, mora duže da ostaje na poslu i kada mu se završi smena. To je ključ uspeha da učiš kako bi postigao šta želiš“, zaključuje Lazar.
 


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: