Jagorčevina - stiže s proljećem i donosi zdravlje | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Jagorčevina - stiže s proljećem i donosi zdravlje

Izvor: nezavisne novine | Datum:19.03.2019.

Jagorčevina je nedovoljno iskorištena, ali vrijedna ljekovita biljka.

Ona ima vrlo dugu istoriju upotrebe lijeka, te je posebno bila korištena u liječenju stanja koji uključuju spazme, bolne grčeve, paralize i reumatske bolove. Biljka sadrži saponine, koji imaju ekspektorantni učinak, te salicilate koji su glavni sastojak aspirina i djeluju na smirenje upale i protiv groznice.

Ova proljetna biljka pomaže cirkulaciju krvi, otklanja nesvjestice, bolove koji se javljaju u jednoj polovini glave i lica. Olakšava iskašljavanje, čuva srce izmoreno od čestog kašljanja kod bronhitisa, hripavca, upale pluća, prije i poslije krize, i u svim slučajevima kada je srce u opasnosti da oslabi.

Narodna medicina koristi cvjetove jagorčevine za liječenje bubrežnih i urinarnih tegoba, reume (dugotrajnim pijenjem čaja smanjuju se bolovi u zglobovima), gihta, slabih živaca (nemir, tjeskoba, nervoza), migrene, glavobolje, a korijen za tegobe srca (lupanje srca, slabo srce), navalu krvi u glavu, stresa, nesanice (uz cvjetove jagorčevine dodamo cvjetove lavande, gospine trave, šišarke hmelja) te za liječenje raznih nervnih tegoba.

Zvanična medicina koristi korijen jagorčevine kod bronhitisa, katara, sluzi disajnih puteva, kašlja i prehlade.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: