Od starog fiće napravili električni automobil | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Od starog fiće napravili električni automobil

Izvor: B92 | Datum:21.06.2019.

Makedonski majstori ugradili su električni motor u legendarni automobil zastava 750, poznatiji pod nadimkom fića.

Posao zamjene originalnog motora odradila je kompanija BB Clasic Cars iz Skoplja, koja se bavi restauracijom klasika. Tako je udahnut novi život u maleni automobil koji je motorizovao bivšu Jugoslaviju.

U BB Clasic Carsu istakli su kako najviše vole da rade upravo na fićama i dodali da su jedina kompanija u južnoj Evropi sertifikovana za konverziju tih automobila na struju, prenosi poslovni.hr.

Ovaj auto smatra se simbolom i početkom motorizacije nekadašnje SFRJ, tada ratom uništene zemlje koja je snažno razvijala industriju i obnavljala se.

Prvi fićo je izašao sa proizvodnih traka Zastave 18. oktobra 1955. godine po licenci italijanskog Fijata i proizvodio se narednih 30 godina.

Od 18. novembra 1985, kada je iz Zastave izašao posljednji fićo u crvenoj boji, ukupno je proizvedeno 923.487 primjeraka ovog automobila koji je u SFRJ proglašen za nacionalnu klasu, piše portal Lako do kola.

Prvi fićo proizveden je 1955. godine u Kragujevcu i imao je 767 kubika i samo 29 konjskih snaga.

Kuriozitet je da je do 1960. godine prodat u čak milion primeraka.

Osim Italije i Jugoslavije, fićo se proizvodio i u Austriji, Španiji i Argentini, i ukupno je sa proizvodnih traka izašlo 2.695.197 ovih automobila u svim verzijama.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: