Kumkvat stigao i na krajnji jug Srpske | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Kumkvat stigao i na krajnji jug Srpske

Izvor: RTRS | Datum:31.01.2021.

Neobično voće koje neodoljivo podsjeća na male ovalne narandže u supermarketima ili pijacama sigurno je privuklo vašu pažnju. Riječ je o kumkvatu čija je postojbina u dalekoj Kini, a sada se može naći i na krajnjem jugu Srpske, u Trebinju gdje ova voćka dobro uspijeva.


 
Kumkvat, ili fortunela, kako je još zovu, vrsta je citrusnog voća veoma slatkastog okusa, specifičnog izgleda i načina konzumiranja.

Malo zimzeleno drvo porijeklom je iz Kine. Razgranate zelene krošnje lijepih i mirisnih cvjetova, puna zdravih "zlatnih" plodova, ova biljka može imati i dekorativnu ulogu.

Dragan Šarenac u kućnom dvorištu već desetak godina uzgaja jedno stablo kumkvata.

- Prvi put sam vidio ovu voćku u zimskom periodu, bila je sa plodovima i jako mi se to svidjelo. Poželio sam da imam tu voćku u svom dvorištu, prije svega zbog dekoracije jer prelijepo izgleda, pogotovo u zimskom periodu kada je vegetacija oskudna, zaista je to pravi ugođaj za oči i dušu - rekao je Šarenac.

Plodovi svojim izgledom podsjećaju na male narandže, a za razliku od narandže jede se sa korom, koja takođe ima prijatan, malo gorkast ukus.

"Zlatni" plodovi su prava riznica hranjivih materija.

- Kumkvat pripada porodici agruma, jede se sa korom. Ukus je slatkokiselkast, plodovi su jako zdravi, osvježavajući - istakao je Šarenac.

 
Postojbinu Kinu, odakle potiče, ova biljka može zamijeniti našim predjelima. Klima i zemljište odlični su za gajenje ovoga voća. Jednostavno je za uzgoj, otporno na niske temperature, kaže agronom Rade Pejović.

- Kumkvat se sadi u proljeće kada prestanu kasni proljetni mrazovi. Cvjeta u aprilu i maju, samooplodna biljka, sazrijeva u novembru i decembru. Plodovi mogu ostati na stablu još neko vrijeme da budu ukusni i kiselkasti - objasnio je Pejović.

Kumkvat ne zahtjeva neke specijalne uslove za uzgoj, ali ipak moramo provesti određene agrotehničke mjere. Rezidba zahtjeva zalijevanje tokom ljeta.

Ovo voće, kao i većina citrusa, sadrži veliku količinu vitamina C, A i E.

Postoje mnoga ljekovita svojstava ovg dragocjenog voća - jača imunitet, pomaže kod dijabetesa, poboljšava kardiovaskularni sistem.

- Usput sam saznavao i o ljekovitim svojstvima. Ne znam da li postoji uopšte i ljekovitije voće, da je tako bogato raznm vitaminima i mineralima, visoke količine kalcijuma,kalijuma, i gvožđa. Dobro je za liječenje i prevenciju raznih oboljenja, podiže imunitet, dobar je za osteoporozu, regeneraciju kože, a preporučuju ga i dijabetičarima - naglasio je Šarenac.

Zlatni plodovi kumkvata možda nisu našli mjesto u našim vrtovima ili balkonima koliko bi trebali. Ovo je ujedno i ukras balkona ili dvorišta, ali i ukusna i zdrava voćka.

- Ja bih preporučio svima ko ima parče zemljišta u bašti ili na balkonu, da posadi ovo dragocjeno drvo, da ima kvalitetne i ljekovite plodove - rekao je Pejović.

Možda baš ova priča inspiriše nekoga da zasdi ovo dragocjeno stablo.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: