Danas Mladenci - ko treba da mijesi kolačiće | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Danas Mladenci - ko treba da mijesi kolačiće

Izvor: ATV | Datum:22.03.2023.

Srpska pravoslavna crkva slavi praznik Svetih četrdeset mučenika. Mladi parovi obilježavaju Mladence. Stariji kažu, kakvo je vrijeme na ovaj dan, tako će biti cijelog proljeća.

Danas se praznuje uspomena na četrdeset Mučenika Sevastijskih. Svi oni bili su mladići, vojnici rimskog cara Likinija. Kad su nastali ponovni progoni hrišćana, četrdeset njih nije htjelo da se odrekne Hrista.


Naređeno je da se kamenuju, ali su se kamenice vraćale i pogađale one koji su ih bacali. Rimski vojvoda je od bijesa naredio da oni budu pogubljeni 320. godine.

Praznik se obilježava i u domovima mladih bračnih parova, jer su stradalnici bili mladići, pa je taj dan povezan sa prastarim običajem darivanja mladih bračnih parova, vjenčanih u proteklih godinu dana.

Gosti mladencima donose poklone koji bi trebalo da olakšaju svakodnevni život novim supružnicima.

Najočuvaniji običaj je pravljenje obrednih kolačića - mladenčića, kojih treba da bude 40, a mlada ih daruje gostima.

Mladenčići se prave od pšeničnog brašna, premazuju se medom i nude svim gostima. Simbolizuju dug, srećan i sladak bračni život.

U pojedinim dijelovima zemlje mladenčići se mijese u svakoj kući.

Mladenci uvijek padaju u vrijeme Časnog posta. Zato svaka gozba koja se sprema ovog dana, mora biti posna, radi zdravlja i napretka djece i mladih supružnika.

Kaže se i da vrijeme o Mladencima najavljuje vrijeme tokom cijelog proljeća.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: