Telefoni koji detektuju zemljotrese | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Telefoni koji detektuju zemljotrese

Izvor: Nezavisne | Datum:07.04.2023.

Pedeset godina od prvog poziva mobilnim telefonom, tehnologija koju nosimo u svojim džepovima pomaže u stvaranju najvećeg svjetskog sistema za detekciju zemljotresa.

 
25. oktobar 2022. potres magnitude 5.1 pogodio je kalifornijsko područje zaliva. Srećom, bio je to više trzaj nego snažan zemljotres, ali izvještaji stanovnika cijele regije pristigli su u Geološki institut Sjedinjenih Država (USGS) od onih koji su ga osjetili. Nije zabilježena šteta, ali potres je bio značajan na drugi način - mnogi ljudi u tom području primili su upozorenja na svoje telefone prije nego što je podrhtavanje počelo.

Što je još važnije, mnogi od ovih telefona pomogli su u otkrivanju zemljotresa.

Google je sarađivao s USGS-om i akademicima na brojnim univerzitetima u Kaliforniji na razvoju sistema ranog upozorenja koji upozorava korisnike nekoliko sekundi prije nego što zemljotresi stignu. To je kratak prozor upozorenja, ali nekoliko sekundi može dati dovoljno vremena da se sklonite ispod stola ili štoka. To takođe može biti dovoljno vremena za usporavanje vozova, zaustavljanje polijetanja ili slijetanja aviona i sprječavanje ulaska automobila u mostove ili tunele. Kao takav, ovaj sistem će vjerovatno spasiti živote kada pogode jači zemljotresi.

Koristi podatke iz dva izvora. U početku se sistem oslanjao na mrežu od 700 seizmometra - uređaja koji detektuju podrhtavanje zemlje - koje su širom države instalirali seizmolozi s USGS-a, Kalifornijskog instituta za tehnologiju i kalifornijskog univerziteta Berkeli te državne vlade. (Seizmometri u druge dvije američke države - Oregonu i Vašingtonu - takođe ulaze u sistem, poznat kao ShakeAlert.) Ali Google takođe stvara najveću svjetsku mrežu za otkrivanje zemljotresa putem telefona u vlasništvu građana.

Većina pametnih telefona s Googleovim operativnim sistemom Android ima ugrađene akcelerometre - strujni krug koji detektuje kada se telefon pomiče. One se najčešće koriste kako bi se telefonu reklo da preusmjeri svoj zaslon iz portretnog u pejzažni način rada, na primjer, kada je nagnut, a takođe pomažu u pružanju informacija o broju koraka za Googleov ugrađeni fitnes traker.

Ali senzori su iznenađujuće osjetljivi, a mogu djelovati i poput mini seizmometra.

Google je uveo funkciju koja omogućuje korisnicima da dopuste svom telefonu da automatski šalje podatke u Androidov sistem upozorenja na zemljotrese, ako njihov uređaj uhvati vibracije koje su karakteristične za primarne (P) valove potresa. Kombinujući podatke s hiljada ili čak miliona drugih telefona, sistem može utvrditi događa li se zemljotres i gdje. Zatim može slati upozorenja na telefone u području gdje je vjerovatno da će udariti seizmički valovi, dajući rano upozorenje.

A budući da radio signali putuju brže od seizmičkih valova, upozorenja mogu stići prije nego zemljotres počne u područjima udaljenim od epicentra.

Mark Stogaitis, softverski inženjer u Androidu, rekao je to ovako: "Mi se u suštini trkamo s brzinom svjetlosti (što je otprilike brzina kojom putuju signali s telefona) protiv brzine zemljotresa. I srećom po nas, brzina svjetlosti je mnogo veća!"

Budući da se većina podataka prikuplja iz mnoštva, tehnologija otvara mogućnost praćenja potresa u područjima gdje nema široke mreže skupih seizmometra. To znači da povećava mogućnost pružanja upozorenja o zemljotresima čak i u udaljenim i siromašnijim regijama svijeta.

U oktobru 2022. inženjeri u Googleu vidjeli su kako telefoni širom područja zaliva San Francisko svijetle s podacima o detekciji potresa dok su seizmički valovi putovali prema van od epicentra.

Sistem sada redovno bilježi te potrese. Nedavno, 4. aprila 2023., sistem ShakeAlert zabilježio je potres magnitude 4.5 koji se dogodio u blizini Tres Pinosa u Kaliforniji, što je pokrenulo poruke na mobilnim telefonima korisnika u tom području. Potresi su česta pojava u Kaliforniji, koja doživi i do 100 manjih zemljotresa dnevno. Većina njih je premalena da bi se osjetila. Međutim, u Kaliforniji se obično dogodi nekoliko većih potresa godišnje, s oko 15-20 iznad magnitude 4.0.

Šire gledano, od procijenjenih 16 milijardi mobilnih telefona koji se koriste širom svijeta, više od tri milijarde koristi Android na njima, a sistem upozorenja na zemljotrese sada je dostupan u više od 90 zemalja koje su posebno sklone potresima.

Ali sistem ima svoja ograničenja, posebno u udaljenim područjima gdje ima malo korisnika telefona i u zemljotresima koji se događaju na moru, gdje mogu izazvati cunamije. I dok može pomoći u izdavanju upozorenja nekoliko sekundi unaprijed, nauka o predviđanju potresa prije nego što se dogode i dalje je nedostižna kao i uvijek, prenosi "RNZ".


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: