Koliko kuvanih jaja dnevno smijemo da pojedemo? | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Koliko kuvanih jaja dnevno smijemo da pojedemo?

Izvor: Nezavisne | Datum:15.04.2023.

Kada su jaja u pitanju, i sami nutricionisti imaju podjeljena mišljenja. Mnogi nas savjetuju da jedemo svakog dana dva jajeta, dok drugi govore da treba da ih konzumiramo umjereno i ne tako često. Ipak, uoči Vaskrsa, sigurno ćemo ih jesti više nego inače, ali stručnjaci savjetuju da vodimo računa o granici pretjeranog unosa.

 
Ukoliko svakog dana pojedete dva do tri jajeta, vaše tijelo će dobijati dovoljno kolina, vitamina koji predstavlja najvažniji gradivni sastojak našeg mozga.

Kokošija jaja su bogata luteinom, supstancom koja je odgovorna za jasan i dobar vid. Biotin, vitamin B12 i proteini koji poboljšavaju varenje doprinose jačanju kose i kože. Fosfolipidi koji se nalaze u kokošijim jajima potpomažu eliminaciju toksina iz jetre.

Ipak, šta se dešava ako pretjeramo sa jajima?

Veći unos od predviđenog može da poveća holesterol. LDL holesterol, poznatiji kao loš, prenosi se iz jetre do arterija i tjelesnog tkiva. Istraživači kažu to može da dovede do gomilanja holesterola u krvnim sudovima i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti. Žumance sadrži velike količine holesterola: prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede, u velikom jajetu nalazi se oko 185 miligrama holesterola, što je više od polovine preporučene doze unosa.

Svjetska zdravstvena organizacija predlaže ukupno 300 miligrama dnevno.

O ovome su često govorili i srpski nutricionisti, koji su istakli da uskršnja jaja treba držati u frižideru do sedam dana, dok puknuto jaje može da se čuva pet dana. Ženama se savjetuje da dnevno pojedu dva jajeta, dok su tri jajeta preporuka za muškarce, iako oni uglavnom jedu mnogo više, prenosi "Mondo".


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: