Na planini Volujak postavljena najduža via ferata “Kuk” | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Na planini Volujak postavljena najduža via ferata “Kuk”

Izvor: Glas Srpske | Datum:12.06.2023.

Na planini Volujak postavljena je via ferata “Kuk”, najduža u BiH, s ciljem podsticanja rasta avanturističkog turizma na ovoj planini, te privlačenja većeg broja planinara i avanturista.

 

Via ferata “Kuk” duga je 832 metra, sa izuzetnim pogledom na vrhove Volujka, Lebršnika i Zelengore.

Obezbijeđenu planinsku rutu kroz teško pristupačne stjenovite terene postavilo je Planinarsko društvo “Volujak” iz Gacka, uz podršku USAID-ov projekta “Turizam”, saopšteno je iz ovog projekta.

U saopštenju se ističe da je planina Volujak prepoznatljiva po izuzetnim planinarskim rutama, a nalazi se u neposrednoj blizini mega planinarske staze “Via Dinarika”, te Nacionalnog parka “Sutjeska”, koji je najveći nacionalni park BiH, što daje poseban značaj širem turističkom iskustvu ove planine.

Via ferata “Kuk” posjeduje elemente “B” i “C” težine, s visinskom razlikom od 202 metra i završava na vrhu “Kuk”, na 1.817 metara nadmorske visine.

“Ovo je trenutno najduža ferata u BiH i pruža nezaboravno iskustvo za penjače svih profila. Ruta planinarski dom Volujak-via ferata-planinarski dom Volujak duga je 8.400 metara”, navode iz projekta “Turizam”.

U saopštenju se dodaje da je via ferata “Kuk” mnogo više od avanturizma i da predstavlja put u istraživanje autohtonih proizvoda i kulture življenja, gđe se uz šoljicu domaćeg čaja ubranog na planinskim obroncima, mogu degustirati domaći mliječni proizvodi i pripremiti zaboravljena jela uz pomoć lokalnog stanovništva.

 

“Stvaranje autentičnih iskustava jedan je od najvažnijih faktora u uspostavljanju održivog razvoja turizma, a planina Volujak na najljepši način nudi turističko iskustvo u kome se pođednako isprepliću planinski, avanturistički, agro, ruralni i kulturološki turizam”, naglašavaju iz ovog projekta.

U saopštenju se dodaje da će via ferata “Kuk” dugoročno uticati na stvaranje pozitivne konkurentnosti među lokalnim zajednicama, te biti podstrek za dalju diverzifikaciju proizvoda.

“To će biti direktan doprinos u generisanju većeg broja radnih pozicija, ekonomskoj održivosti i razvoju lokalnih zajednica”, ističu iz projekta “Turizam”.

Iz Planinarskog društva zahvalili su ovom projektu i ostalim partnerima koji su im pružili podršku i vjerovali u njihovu viziju.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: