Koje običaje treba ispoštovati za Srpsku Novu godinu? | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Koje običaje treba ispoštovati za Srpsku Novu godinu?

Izvor: Glas Srpske | Datum:14.01.2024.

Srpska Nova godina obilježava se 14. januara, a osim toga što se vezuje i za vjerske običaje, ova Nova godina je posebna još po nekim starim srpskim vjerovanjima. Srpska Nova godina dočekuje se bogatom trpezom i u društvu cijele porodice. Pored toga, stari srpski običaji nalažu da se ispoštuje odlazak u crkvu i molitva za srećnu i berićetnu godinu, kao i za zdravlje, ljubav i slogu najbližih.



Pravila novogodišnje trpeze
Kada je trpeza u pitanju, u narodu ipak postoje neka "pravila". Važno je da, osim vasilice – novogodišnje česnice, na stolu imate prasetinu.   Prase se smatra dinamičnom i pokretnom životinjom, pa se tako vjeruje da ako to bude večera pred Novu godinu, takva će vam biti i naredna godina. Ukoliko večerate prasetinu, imaćete uspjeh i dinamiku na poslovnom putu, ali i sreće u ljubavi i na drugim poljima.

Ne preporučuje se da jedete živinsko meso. Piletina i ćuretina smatraju se "prljavim" životinjama, a u narodu su asocijacija na siromaštvo. Narodna vjerovanja u nekim selima Srbije jesu da, ako se jede nešto od živinskog mesa pred Novu godinu, godina će vam biti siromašna, odnosno, neuspješna na finansijskom planu, piše Mondo.

Običaji za 14. januar
14. januara se trudite da uradite neki mali posao, fizički ili mentalni. Vjerovanje se veže da za to da vas posao čini vrijednima, i ono što radite prvog dana nove godine, radićete cijele godine. Trudite se i da ništa ne polomite u kući i ne bacate jer se takve stvari smatraju lošim znakom.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: