Evo koji poslovi donose najviše penzije | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Evo koji poslovi donose najviše penzije

Izvor: ATV | Datum:03.04.2024.

Državni službenici uopšteno imaju najveća penziona prava u Njemačkoj, jer uplaćuju otpremninu tokom cijelog radnog staža, međutim oni nisu jedini.

 

 

Penzija u Njemačkoj zavisi o raznim faktorima i individualna je, ali postoje zanimanja koja donose puno veće penzije od uobičajenih. Uz broj godina uplaćenih doprinosa, važnu ulogu igra i dob za odlazak u penziju, visina prosječnih primanja tokom radnog staža i težina posla, a portal Feniks magazin objavio je koja zanimanja nude najveću penziju.


Što duže se radi u Njemačkoj, što su veći prosječni prihodi tokom radnog staža, te će penzija biti veća. Više poena, a time i više novca u penziji, može se dobiti i za podizanje djece i posebno naporan rad. Ako želite visoku penziju, pri odabiru karijere ne biste trebali obratiti pažnju samo na visinu prosječnih primanja, već i na to može li se ona ostvariti kroz duži vremenski period. Njemačko zakonodavstvo očekuje da se doprinosi plaćaju 45 godina prije nego što se može otići u penziju.

Državni službenici, doktori, advokati, piloti i menadžeri zanimanja su i poslovi s najvišim penzionerskim pravima. Ljudi s tim profesijama obično ostvaruju visoke penzije. Državni službenici uopšteno imaju najveća penziona prava u Njemačkoj, jer uplaćuju u državnu otpremninu tokom cijelog radnog staža. Radničke penzije su samostalan sistem socijalne sigurnosti, piše njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Doktori, advokati, piloti i menadžeri iz raznih profesionalnih sektora takođe obično primaju visoke penzije. Razlog tome su, s jedne strane, njihova visoka primanja, a s druge strane činjenica da na svojim poslovima često rade do dobi za penziju. Osim toga, radnici s visokim primanjima takođe su sposobniji izraditi privatne penzione planove od onih s niskim primanjima.

 

 

Međutim, visinu penzije ne određuje samo obrazovanje nego i težina posla. Primjer, osobe čiji se posao smatra posebno teškim dobijaju više platnih bodova, mogu ranije otići u penziju ili im se na penziju dodaje određeni postotak prosječnog dohotka. To su osobe sa zanimanjima: građevinski radnik, krovopokrivač, keramičar, zidar, radnik u metaloprerađivačkoj industriji, arhitekt cesta te rudar. Da bi neki posao bio prepoznat kao težak, mora zadovoljiti određene kriterijume. Po pravilu se vodi računa o fizičkom i psihičkom stresu, pišu mediji.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: