Marinković: Šteta od suše 300 miliona KM | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Marinković: Šteta od suše 300 miliona KM

Izvor: Srna | Datum:17.08.2017.
Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković naveo je da će, prema podacima Saveza, gubici u poljoprivredi u ovoj godini kao direktna posljedica suše biti veći od 300 miliona KM.

Rezultat slika za sušaMarinković napominje da će indirektna šteta biti velika, što će neminovno dovesti do poskupljenja.

- Već smo svjedoci poskupljenja voća i povrća, a najveći udar očekujemo na žitarice, prije svega na kukuruz i uljarice, koji su u pojedinim područjima uništeni od 30 do 80 odsto - kaže Marinković.

On dodaje da će poskupljenje hrane za stoku dovesti do pada brojnosti stoke i ukupne prizvodnje u peradarstvu, svinjarstvu, govedarstvu i drugim vidovima stočarske proizvodnje.

- Set mjera pomoći koji je donijela Vlada je dobrodošao. Bez te pomoći većina poljoprivrednika neće moći zasnovati blagovremeno jesenju sjetvu, a kamoli proljećnu - rekao je Marinković.

Kako je istakao, poljoprivrednicima nedostaje novac, kako bi vratili već nastale dugove i koliko-toliko ublažili posljedice suše.

- Ohrabruje najava da će Vlada odobriti dodatnih 20 miliona KM na postojeći agrarni budžet od 60 miliona KM. To je u principu u saglasnosti sa onim što smo mi na protestima i tražili i pozdravljamo ovakvu odluku - kaže Marinković.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: