Preduzećima u Srskoj nedostaju inženjeri | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Preduzećima u Srskoj nedostaju inženjeri

Izvor: Nezavisne novine | Datum:18.10.2017.

Grupa preduzeća iz Republike Srpske koja zapošljavaju po više stotina radnika i kojima zbog specifičnosti posla nedostaje inženjera sa decenijskim radnim iskustvom, a moraju ih imati ako hoće na tendere, traži od nadležnih da im dozvole zapošljavanje penzionera ove struke.

Rezultat slika za inženjer

Osim toga što se na tržištu rada inženjeri teško nalaze, do problema dolazi već u samim postupcima javnih nabavki, gdje se za slanje ponude, kao i samo zaključenje ugovora, traže od preduzeća konkretni uslovi za osoblje angažovano na predmetnom projektu. Kao jedan od najčešćih uslova navodi se upravo iskustvo u struci inženjera čak do 15 ili 20 godina.

"Izuzetno kvalitetni inženjeri sa dugogodišnjim stažom su penzionisani zbog odredaba Zakona o radu i Zakona o penziono-invalidskom osiguranju, koji djeluju uzajamno. Penzionerima je ovim onemogućen rad u Republici Srpskoj, što nije slučaj u Srbiji i FBiH", kažu poslodavci.

Podsjećaju i na odluku Ustavnog suda RS, kojom se utvrđuje da član 141. Zakona o PIO nije u saglasnosti s Ustavom Republike Srpske. Ovom odlukom je utvrđeno da je došlo do povrede prava građana, što je garantovano Konvencijom o ljudskim pravima i slobodama.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: