RS od boravišne takse mjesečno zaradi 100.000 KM | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

RS od boravišne takse mjesečno zaradi 100.000 KM

Izvor: Glas Srpske | Datum:31.07.2017.

Od boravišne takse koju su platili turisti, u Srpskoj je za šest mjeseci ove godine prikupljeno 587.047 maraka, što je u prosjeku oko 100.000 maraka mjesečno.

 RS od boravišne takse mjesečno zaradi 100.000 KM

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, od januara do kraja juna Srpsku je posjetilo 158.898 turista, što je za 0,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine. U istom periodu ostvareno je 374.060 noćenja turista, što je za 2,2 odsto više nego za šest mjeseci 2016. godine.

Najviše turista stiglo je iz Srbije i to njih 24.622, a slijedi Hrvatska sa 12.597 turista. Na trećem mjestu je Slovenija, čijih je 8.614 stanovnika u ovoj godini posjetilo RS, dok su četvrto i peto mjesto zauzele Crna Gora i Austrija, iz kojih je evidentirana posjeta 3.035, odnosno 2.679 turista.

U Turističkoj organizaciji RS (TORS) napominju da je Zakonom o boravišnoj taksi propisano da se 20 odsto prihoda od prikupljenog iznosa raspoređuje Turističkoj organizaciji RS, dok 80 odsto pripada turističkim organizacijama gradova i opština na čijim je teritorijama taj novac prikupljen.

- Visina ove takse u RS kreće se u rasponu od 0,5 do dvije marke. Imajući u vidu to da je turizam privredna grana koja iz godine u godinu bilježi povećanja, ne smatramo da treba povećavati postojeće iznose boravišne takse, ali samo želimo da pružaoci usluga smještaja redovno prijavljuju i izmiruju svoje obaveze - kazali su u TORS-u.

Direktor TORS-a Nada Jovanović ističe da sav prikupljeni novac od boravišne takse ulažu u promociju turističkih potencijala RS.

- Veliki broj turista u RS dolazi upravo zahvaljujući našim promocijama i aktivnostima. Važno nam je da podignemo nivo svijesti kod pružalaca turističkih usluga, odnosno hotelijera i ostalih koji nude ove usluge da prijavljuju i uplaćuju taksu Ministarstvu finansija RS. Mi taj novac trošimo na promovisanje njih i njihovih turističkih potencijala i kapaciteta. Problem je i što mi nemamo turističku inspekciju koja bi mogla detaljno da se pozabavi ovim pitanjem - kazala je Jovanovićeva i apelovala još jednom na sve da prijavljuju i naplaćuju boravišnu taksu jer na taj način doprinose jačoj turističkoj slici RS.

Hoteli

Prema podacima Zavoda za statistiku RS od ukupnog broja turista koji su posjetili RS, najveći broj njih i to 152.309 odsjeo je u hotelima.

- U odmaralištima i sličnim objektima za kraći odmor odsjelo je njih 2.434, lječilištima 2.029, a najmanje u kampovima i to  2.073 - podaci su Zavoda za statistiku RS. 


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: