Svaka im čast | Herceg Televizija Trebinje

Književnost - Feljton

Svaka im čast

Izvor: Herceg TV | Foto: Radio Trebinje | Datum:01.11.2016.

Oni ne idu u školu 10 kilometara u jednom pravcu po snijegu do pasa, oni nemaju obavezu da „namiruju“ stoku u pet zora, oni ne uče lekciju pod mjesečevom svjetlošću, ne dobijaju batine „ko' što se nekad dobijalo“, oni imaju kompjutere i pametne telefone, oni ne poštuju starije, oni ne znaju šta je muka, ni kako sa 10 „njemačkih maraka“ preživjeti mjesec, obučeni su i siti, oni ne znaju šta je rad, oni su ljenčuge i ugursuzi, ali opet, svojim nesebičnim djelima, kada im se da prilika, nadmaše starije. Oni su omladina.

img_7490

Od kako je krenula akcija „Pomozimo Kristini“ čini mi se da je na svakom uglu u Trebinju stajala po jedna grupa srednjoškolaca i revnosno prikupljala pomoć za svoju drugaricu oboljelu od opasne Vilsonove bolesti. Konstantno ubjeđivani da je njihova jedina obaveza da uče, te da ne rade i ne gube vrijeme baveći se bilo čim drugim, mladi nemaju priliku  da iskažu svoje potencijale, što fizičke, što moralne. Uprkos tome mladi su dokazali i pokazali da sa samo malo prostora i mnogo dobre volje mogu poboljšati postojeću situaciju i doprinjeti zajednici. Sve pohvale trebaju primiti i mladi iz Bileće koji su i na Vučijem dolu prošle subote prikupljali priloge, te mladi iz Berkovića i čitave Hercegovine koji svojim nesebičnim postupcima, humanitarnim okupljanjima uz recitovanje pjesama i zvuk nekog instrumenta doprinose u prikupljanju sredstava za Kristinino liječenje.

Svaka im čast!

visnjic-harmonika

Ne zaboravimo ni na lokalne muzičare („Pajo i Rajko“, „Degustatori“ i „Krugovi u žitu“ iz Trebinja) koji će večeras u bilećkom pabu „Jazbina“ svoj talenat (odričući se honorara u korist pomoći za Kristinu) iskoristiti kako bi dali svoj doprinos. Njihove pomoći se treba sjetiti kada se bude govorilo o razvoju kulture na lokalnom i regionalnom nivou.

111

Omladina Hercegovine nam je u ovim danima politizovane svakodnevnice pokazala da najbitnija tema ne mora biti „ko je prošao, a ko nije“ na lokalnim izborima. Mladi su dali primjer nesebičnosti mnogo moćnijim organizacijama i institucijama.

Ovim putem ponovo apelujemo na sve ljude dobre volje, na sve vladine i nevladine organizacije, privatne firme i državne institucije da, ako su i koliko u mogućnosti, pomognu Kristini Batinić, učenici trećeg razreda SC „Golub Kureš“ u Bileći uplatom na žiro račun broj: 5517002523570255, otvoren kod Unikredit banke Banjaluka, na ime Kristininog oca Jova Batinića.


Duško Pejić


Kategorija: Feljton

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: