'Dučić u zavičaju poezije' - Učenici iz Kotora posjetili Trebinje | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

'Dučić u zavičaju poezije' - Učenici iz Kotora posjetili Trebinje

Izvor: Radio Skala | Datum:17.04.2018.

Povodom stalnog uticaja pjesnika koji je stožer naše kulture na savremene čitaoce i pisce, učenici trećih i četvrtih razreda Gimnazije Kotor, njih 26 i dva profesora, posjetili su minulog vikenda Dučićev zavičaj, na dan kada se u Trebinju održava manifestacija “Dučićev dan“, a povodom obilježavanja 75 godina od smrti pjesnika.

Ostvarena je saradnja Gimnazije sa ustanovom Muzej Hercegovine u Trebinju.

S obzirom da se u muzeju čuva legat pjesnika i diplomate Jovana Dučića, koji je on zavještao svom rodnom gradu, učenicima je kustos muzeja predočio osnovne podatke o pjesnikovom životu, kao i o vrijednostima i značaju njegovog djela za kulturnu istoriju našeg naroda.

U muzeju je upriličen razgovor na temu “Arhimandrit Nićifor Dučić – duhovnik, istoričar i ustanički vođa“, a učesnici sesije su bili doktori istorijskih nauka.

Istog dana otvorena je izložba “Život i djelo Nićifora Dučića“, koju su učenici imali priliku da vide neposredno pred otvaranje, a svojim glasovima i zvukom klavira oživjeli su prostorije muzeja.

Boravak u Trebinju obogaćen je časom poezije u amfiteatru neposredno pored Male Gračanice u kojoj je sahranjen Jovan Dučić – pjesnik, sa knjigom poezije na grudima.

Učenici su po sopstvenom izboru recitovali stihove Dučića.

Čula se nezaobilazna “Pesma ženi“, “Sati“, “Suncokreti“, “Moja poezija“, “Duša“, “Pesme bogu“…

Kotorski gimnazijalci su posjetili i manastir Tvrdoš, u kojem se podvizivao i Sveti Vasilije Ostroški.

Tu su pored istorije manastira, čuli nešto i o pravljenju čuvenog tvrdoškog vina, kao i o značajnoj manastirskoj ekonomiji koja se zasniva na prirodnom bogatstvu toga kraja – vinovoj lozi, maslinama i medu.

Ovaj projekat i izlet učenika zaista je bio u skladu sa onom čuvenom Bodlerovom misli – uzvisili smo se i opijali poezijom, vinom i vrlinom, saopštava za Skala radio Božo Perović, direktor Gimnazije Kotor.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: