Koncert pojaca iz Beograda na slavu udruženja 'Ćirilica' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Koncert pojaca iz Beograda na slavu udruženja 'Ćirilica'

Izvor: Radio Trebinje | Datum:24.05.2018.

Srpsko Udruženje „Ćirilica“ Trebinje, povodom krsne slave, Svetih Ćirila i Metodija, večeras je Kulturnom centru organizovalo koncert „Srbskih pravoslavnih pojaca“ iz Beograda.

„Pojci“ su nastupili u sastavu koji čine četiri muška i tri ženska vokala.

Na programu su bile duhovne, rodoljubive i narodne pjesme.

Zalaganje „Pojaca“ prepoznao je i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, koji je ovom sastavu dao blagoslov u njihovom radu na očuvanju srpske muzike.

Marko Kačarević, osnivač i idejni tvorac grupe, koja je nastala 2011. godine, kaže da im je cilj da se bave očuvanjem srpske duhovne i tradicionalne muzike.

Želja nam je da pokažemo mladim ljudima da je srpska nacionalna muzika jako bogata i lijepa i da svi trebamo da slušamo i njegujemo tradicionalnu muziku. Publika odlično reaguje kad dođe na koncerte, jer svi prvo pomisle da su to ‘bake narikače’, a srpska tradicionalna muzika je, zapravo, veoma prijatna za uho, jer postoji duhovni, vojnički i ljubavni dio u svim pjesmama“, naglasio je Kačarević, dodajući da je po prvi put u Trebinju i da je oduševljen ljepotom našeg grada.

I trebinjska publika je bila oduševljena nastupom „pojaca“, koje je na kraju koncerta pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Koncert je priređen u okviru „Trebinjskog kulturnog ljeta“.

Proslavljati dan pismenosti znači biti svjestan značaja svoje kulture i istorije

Vesna Andrić, predsjednik Srpskog udruženja “Ćirilica“ kaže da su se odlučili da prirede koncert srpskih pojaca iz Beograda, povodom krsne slave udruženja, Svetih Ćirila i Metodija, zato što se i oni zalažu za tradiciju i za ono što je odrednica našeg identiteta.

Od kada postojimo od februara 2015. godine za svaku slavu smo imali različite sadržaje. Proslavljati dan pismenosti, znači biti svjestan značaja svoje kulture i svoje istorije i često se pitamo šta bi bilo danas da braća Ćirilo i Metodije nisu došli među Slovene i da nisu donijeli to pismo. Mi se trudimo da navedemo što veći broj ljudi da razmišlja o ćirilici, zato što smatramo da je bitnost ćirilice od suštinskog značaja. Gotovo sve što je u našoj kulturnoj baštini vezano je za ćirilicu“, navela je Andrićeva.

Ona je dodala da se trude da nove naraštaje nauče da je ćirilica ono najvrijednije iz naše kulturne baštine.

Imamo nešto što je tradicionalno, što je staro, a istovremeno veoma savremeno i smatramo da to treba gajiti. Zbog toga ukazujemo na značaj očuvanja našeg pisma i apelujemo na sve da koriste ćirilicu. Možda se čini beznačajno da se imena na profilima i korištenju društvenih mreža koristi ćirilica, ali i to je od velikog značaja. Mi smo više puta ukazivali na to da je ćirilica u opasnosti jer je sve manje u javnoj upotrebi“, rekla je ona.

Predsjednik Srpskog udruženja “Ćirilica“ ističe da ne žele da izgubimo naše pismo i stalnim akcijama ukazuju na to da je bitno da se i naslovi na radnjama i drugim mjestima ispisuju ćirilicom.

Mali je procenat djece koja u osnovnoj školi pišu latinicom i tu smo jako zadovoljni. Zato kažem da to treba gajiti posebno kod djece, jer oni tek formiraju svoju svijest, jer mi snosimo odgovornost za sudbinu našeg naroda i pisma“, zaključila je Andrićeva.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: