U Trebinju promovisan roman "Radi ti, dijete, svoj posao" | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Trebinju promovisan roman "Radi ti, dijete, svoj posao"

Izvor: Srna | Datum:12.07.2017.

U Galeriji Kulturnog centra u Trebinju promovisan je roman "Radi ti, dijete, svoj posao", autora Momira Vasiljevića koji govori o životu i herojskom stradanju novovjekovnog velikomučenika Vukašina Jasenovačkog, koji je svojom smrću postao simbol stradanja Srba u 20. vijeku.

Roman je zasnovan na autentičnim dokumentima i svjedočanstvima koji su bili osnova za crkvenu kanonizaciju Vukašina, čije je kršteno ime Spasoje Mandrapa.

Njegovo preosveštenstvo umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije rekao je sinoć na promociji da Vukašinove riječi i danas odjekuju u ljudima, a da je ova knjiga slika jednog vremena sa svim neprilikama Srba, ne samo u Hercegovini, već i mnogo šire.

Da bi napisao ovu knjigu, autor je prvo tražio blagoslov od Srpske pravoslavne crkve /SPC/, a nakon što ga je dobio, bili su mu dostupni i arhivi SPC, pa je posjetio i manastir Tvrdoš, kako bi se upoznao sa istorijskom građom o stradanju u Prebilovcima i ostalim dijelovima Hercegovine.

Vasiljević je ispričao da je Vukašin rođen u hercegovačkom selu Klepci, te da je veći dio života proveo u Sarajevu, odakle su ga sa još 3.000 sarajevskih Srba 1942. godine ustaše poslale u Jasenovac.

"U posljednjim trenucima svog života, i to onda kada se na njega, a preko njega na sav srpski pravoslavni rod, obrušila nezamisliva mržnja čistog satanizma, izgovorio je riječi `Samo ti, dijete, radi svoj posao`, prije nego što ga je ustaša ubio", podsjetio je Vasiljević.

Vasiljević je dodao da je ovo i jedan zbornik koji ilustruje srpsku žrtvu od 1900. do 90-ih godina prošlog vijeka, unutar koga je napisano žitije o Svetom Vukašinu – njegova ličnost, odnos prema Bogu i ljudima.

U Trebinju je bila prva promocija ove knjige na teritoriji Republike Srpske.

Promociji je prethodio dokumentarni film "Pakao Nezavisne Državne Hrvatske" o genocidu nad Srbima, snimljen u produkciji beogradskog Muzeja žrtava genocida. 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: