Labud Dragić dobitnik nagrade Svetozar Ćorović za 2016/2017. godinu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Labud Dragić dobitnik nagrade Svetozar Ćorović za 2016/2017. godinu

Izvor: Herceg TV | Datum:31.08.2017.

Labud Dragić je dobitnik nagrade “Svetozar Ćorović” za 2016/2017. godinu, odlučio je žiri u sastavu dr Jovan Delić, predsjednik, dr Marko Nedić i dr Ranko Popović.

Rezultat slika za prosvjeta bileća

Žiri je razmotrio preko 60 proznih djela objavljenih u periodu između dva Ćorovićeva susreta i na završnoj sjednici koja je održana u Beogradu 25. avgusta ove godine donio jednoglasnu odluku da se nagrada dodijeli romanu Labuda Dragića "Kukavičja pilad", objavljenom kao 728. knjiga u 108. kolu Srpske književne zadruge.

Dragićev roman Kukavičja pilad izdvaja se, prvo, izuzetno živom i aktuelnom istorijskom tematikom, karakterističnom za ovoga pisca.

Događaji i sudbine koje roman dočarava i danas potresaju srpski narod, naročito u Crnoj Gori. Komitski pokret u Crnoj Gori kao gerilski otpor austrougarskoj vlasti, i njegov ugled u narodu, iskorišćen je i zloupotrebljen nakon Prvog svjetskog rata od separatistički usmjerenih, u Italiji pripremanih odmetnika, koji su poveli bratoubilačku pobunu, manipulišući istorijom, tradicijom i narodom. U tim danima i događajima, u podmetnutim tuđim  idejama u vruća gnijezda domaće tradicije i istorije, Dragić vidi sudbinsku pometenost novije Crne Gore i apsurd tragikomičnog tumaranja pobunjenika, zemlje i naroda, unutrašnju raspolućenost izazvanu i spojem i sukobom domaćeg etosa i podmetnute kukavičje piladi. Desio se i produbio unutrašnji rascjep u kolektivnom mentalitetu koji će dugo trajati i uvijek se spolja obnavljati, računajući na poremećene unutrašnje mentalne mehanizme i na manipulaciju najvišim vrijednostima.

Kritika je već visoko ocijenila Dragićevo osjećanje istorije, smisao za indivdualizovanje i razvijanje negativnog junaka, bulatovićevski dar za grotesku i crni humor, izvanredno osjećanje jezika i poetski, lirski doživljaj prirode. Dragić njeguje, razvija u čuva arhajsku pripovjedačku strast neosjetne a drgaocjene izmjene pripovjedačkih perspektiva i pozicija, saopšteno je iz SPKD "Prosvjeta" Bileća.

Ćorovićevi susreti pisaca "Srpska proza danas" održaće se od 21. do 24. septembra ove godine u Bileći.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: