Danas otvaranje 62. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Danas otvaranje 62. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:22.10.2017.

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu danas će otvoriti akademik Srpske akademije nauka i umjetnosti /SANU/ Miro Vuksanović, a prisutnima će se u ime zemlje počasnog gosta obratiti i austrijski pisac i publicista Karl-Markus Gaus.

Beograd, 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga - Foto: SRNA

Na ovogodišnjem 62. Sajmu knjiga, prema najavi organizatora, očekuje se učešće blizu 500 izlagača, od kojih će više od 50 biti iz inostranstva.

U fokusu Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu biće savremena književnost na njemačkom jeziku, a zajedničkim nastupom predstaviće se zemlje njemačkog govornog područja - Njemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn, u svojstvu počasnog gosta.

Osim domaćih izdavača iz Srbije i zemalja počasnih gostiju, posjetiocima beogradskog sajma knjiga predstaviće se i izdavači iz Angole, Bjelorusije, BiH, Indije, Irana, Japana, Kanade, Kine, Makedonije, Rumunije, Rusije, Turske, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore, Češke i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na posebnom štandu predstaviće se i izdavači iz Republike Srpske, koji su reprezentativno svečano otvaranje štanda zakazali za sutra u 12.00 časova.

Propratni program ovogodišnjeg Sajma knjiga - tribine, te tematske izložbe, biće usmjerene na aktuelne teme proistekle iz domaće izdavačke produkcije i jubileje evropske i srpske istorije i kulture, saopšteno je iz Pres službe Sajma knjiga.

U narednih sedam dana pažnja će biti usmjerena na jubileje - 800 godina od krunisanja Stefana Prvovjenčanog, 250 godina od rođenja Filipa Višnjića, 125 godina od rođenja Ive Andrića, 150 godina od smrti Šarla Bodlera, 100 godina od smrti Vladislava Petkovića Disa i Milutina Bojića, 170 godina od Njegoševog "Gorskog vijenca" i 50 godina od izdavanja romana "100 godina samoće" i "Derviš i smrt".

U okviru Sajma tradicionalno će biti dodijeljene i nagrade za izdavače u Srbiji, Nagrada za izdavača iz dijaspore, te nagrada "Dositej Obradović" stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Ovogodišnji Sajam knjiga održava se pod sloganom "Ključ je u knjigama", koji podsjeća na univerzalnu vrijednost literatire i značaj književnog stvaralaštva za formiranje estetskih vrijednosti kakvima čovječanstvo teži.

Na Beogradskom sajmu biće održan i 48. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava, te Sajam informisanja, komunikacija i marketinga.

Međunarodni sajam knjiga za posjetioce biće otvoren danas od 10.00 časova, dok je za 18.00 časova zakazano svečano otvaranje.

Radno vrijeme Sajma od sutra do petka biće od 10.00 do 20.00 časova, dok će u petak, subotu i nedjelju, 27, 28. i 29. oktobra biti otvoren za posjetioce od 10.00 do 21.00 čas.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: