Vulin: Srbija će pomoći gradnju centralnog spomen obilježja u Nevesinju | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Vulin: Srbija će pomoći gradnju centralnog spomen obilježja u Nevesinju

Izvor: Slobodna Hercegovina | Foto: Slobodna Hercegovina | Datum:27.02.2017.

Na inicijativu zamjenika predsjednika skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u Regionu Miodraga Linte, juče je u Palati Srbija ministar Aleksandar Vulin primio načelnika opštine Nevesinje Milenka Avdalovića, predsjednika Odbora ratnih vojnih invalida i zamjenika predsjednika BORS Vojina Gušića i delegaciju Udruženja Nevesinjaca u Beogradu.

VULIN: SRBIJA ĆE POMOĆI GRADNJU CENTRALNOG SPOMEN OBILJEŽJA U NEVESINJU

Načelnik Avdalović upoznao je ministra Vulina sa namjerom opštine Nevesinje da se završi centralno spomen obilježje borcima za slobodnu Hercegovinu.

"Radi se o spomeniku koji personifikuje sve ljude koji su zagledani u bolju sutrašnjicu otadžbine. Riječ je o borcima za slobodnu Hercegovinu još od Nevesinjske puške, Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svjetskog rata, kao i ovog posljednjeg otadžbinskog, gdje su stradanja bila u Nevesinju i najveća" – rekao je Avdalović.

On je objasnio da je na javnom konkursu raspisanom 2001. godine pobijedilo idejno rješenje poznatog srpskog vajara iz Beograda Miodraga Živkovića.

"Po mom skromnom mišljenju idejno rješenje spomenika je fascinantno. Međutim, takav spomenik će poprilično da košta i naša opština nema tolika finansijka sredstva koja bi mogla da odvoji. Uputili smo zahtjeve Vladi RS. Nadamo se i očekujemo da ćemo pomoć dobiti i od Vlade Srbije i ministra Vulina" – rekao je načelnik Avdalović za Slobodnu Hercegovinu.

On je objasnio da je generalni plan je da za Mitrovdan u prisustvu državnih zvaničnika RS i Srbije ovaj spomenik svečano bude otkriven u Nevesinju.

Ministar Vulin je rekao da bi istorija srpskog naroda sasvim sigurno bila drugačija da nije bilo Nevesinjske puške i da o njenom značaju ne treba trošiti riječi.

"Država Srbija želi da pomogne i da učestvuje u gradnji ovakvog spomenika. Ova državna administracija Srbije zajedno sa Republikom Srpskom je pokrenula aktivnosti vezane za obilježavanje značajnih istorijskih datuma za srpski narod" – rekao je ministar Vulin i objasnio da se to odnosi na obilježavanje godišnjica Jasenovca, Kozare, Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku i Karađorđevog ustanka.

"Ovo je prilika i da našem narodu uputimo jasnu poruku da Srbija misli na Hercegovinu" – naglasio je Vulin koji je obećao da će u najkraćem mogućem roku da odgovori sa kolikim finansijskim sredstvima Srbija može da pomogne gradnju spomen obilježja,

Načelnik Avdalović je još jednom naglasio da cijela Hercegovina danas ima ekonomske i demografske probleme i da se mora pronaći način da se ljudi zadrže u Hercegovini.

Miodrag Linta je zatražio od ministra Vulina da se organizuje sastanak sa Privrednom komorom Srbije i nadležnim ministarstvima u pokušaju da se pronađu zajednička rješenja koja bi pomogla ekonomski opravak Hercegovine.

Takođe, Linta je apelovao na ministra Vulina da se pomogne inicijativa SND Prebilovci za izgradnju sportskog igrališta u najstradalnijem selu u Srugom svjetskom ratu.

"Veoma dobro znamo koju su golgotu prošli Srbi u Prebilovcima i naša je velika radost što danas to mučeničko selo ima djece. Gradnjom sportskog terena bila bi veliki stimulans i ohrabrenje ne samo povratnicima u Prebilovcima, već i svim Srbima u dolini Neretve" –  rekao je Linta.

Ministar Vulin se složio sa tom ocjenom i obećao da će urgirati u  nadležnom Ministarstvu omladine i  sporta da se realizuje gradnja sportskog terena u Prebilovcima.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović je ministru Vulinu uručio knjigu Jevta Dedijera “Hercegovina” i pozvao ga da bude gost Nevesinja tokom Olimpijade i Mitrovdana.

U delegaciji Udruženja Nevesinjaca u Beogradu sastanku su još prisustvovali Zoran Janjić, Zoran Milović i Nataša Gligorić.


Tekst i foto: Trifko Ćorović


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: