Azerbejdžan, Gruzija i Turska otvorili najkraću željezničku vezu Azija-Evropa | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Azerbejdžan, Gruzija i Turska otvorili najkraću željezničku vezu Azija-Evropa

Izvor: Beta | Datum:31.10.2017.

Azerbejdžan, Gruzija i Turska otvorile su danas novu željezničku liniju koja ih povezuje i smanjuje vrijeme prevoza robe između Kine i Evrope, uz zaobilaženje Rusije.

Pruga duga 826 kilometara ide od glavnog grada Azerbejdžana Bakua, preko gruzijske prestonice Tbilisija do mjesta Kars u Turskoj.

Liniju su na ceremoniji u Bakuu otvorili predsjednici Azerbejdžana i Turske Ilham Alijev i Redžep Tajip Erdogan i premijer Gruzije Đorđi Kvirikašvili.

„Radi se o najkraćoj i najpouzdanijoj vezi između Azije i Evrope“, rekao je na ceremoniji otvaranja u Alijatu, predgrađu Bakua, predsjednik Ilham Alijev.

Poslije polaska iz Kine vozovi prelaze Kazahstan u centralnoj Aziji zatim se trajektom prebacuju preko Kaspijskog mora ka Bakuu prije nego što stignu do zapadne Evrope preko Gruzije i Turske, umjesto da prelaze preko Rusije.

„Otvaranje ove linije je važna etapa u saobraćajnoj interkonekciji duž starog Puta svile“, saopštila je EU, navodeći staru mrežu komercijalnih trasa između Azije i Evrope.

Ova željeznička veza čija izgradnja je koštala više od milijardu evra treba da obezbijedi početni prevoz od gotovo pet miliona tona robe godišnje uz postepeno dostizanje kapaciteta od 17 miliona tona godišnje, i milion putnika.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: