Opština Nevesinje opredijeljena za realizaciju projekta izgradnje vjetroparka 'Grebak' | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Opština Nevesinje opredijeljena za realizaciju projekta izgradnje vjetroparka 'Grebak'

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:13.07.2018.

Stručna komisija Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske posjetila je danas opštinu Nevesinje kako bi izvšila uvid u prostorno-plansku dokumentaciju za „Vjetropark Grebak“.

Sa predstavnicima opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove izašla je na teren gdje je planirana izgradnja 14 vjetroturbina.

Opština Nevesinje je već dala pozitivno mišljenje na ovaj projekat, ali je po Zakonu o koncesijama komisija dužna da provjeri opredijeljenost lokalne uprave za realizaciju ove značajne investicije.

Komentari stručnih ljudi iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva nakon obilaska terena i uvida u dokumentaciju su pozitivni. U lokalnoj upravi smatraju da su sada ispunjeni svi uslovi za dalju proceduru davanja koncesije o čemu konačnu odluku donosi Vlada Republike Srpske.

Načelnik opštine Milenko Avdalović naglašava da je ova investicija osim u energetskom pogledu značajna i zbog otvaranja radova na izgradnji prateće infrastrukture gdje bi bila angažovana domaća preduzeća. Prema njegovim riječima, opština bi nakon priključenja „Vjetroparka Grebak“ mogla računati na godišnju naknadu za zemljište u iznosu od oko 350.000 evra.

Prema projekcijama „Vjetropark Grebak“ će biti instalisane snage 52 megavata, a ukupna investiciona vrijednost projekta iznosi oko 65 miliona eura.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: