Skriveno mjesto susreta mora i planine: Znate li gdje je Dobri do? ( FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Skriveno mjesto susreta mora i planine: Znate li gdje je Dobri do? ( FOTO)

Izvor: herceg tv | Foto: PD VUČJI ZUB | Datum:13.04.2018.

Dobri do je dolina, kako trebinjski planinari vole reći, u srcu planine Orjen. To je mjesto odmora, a vrlo često i konačna destinacija izletnicima.

Cirk Dobri do mjesto je predaha za one koji se upravo tu odluče da li će krenuti lijevo na Orjenski vrh Vučji zub ili desno, put najvišeg vrha Orjena - Zubačkog kabla, potom Buganje grede ili možda samo do obližnje Ledene pećine.

Dobri do je udaljen od platoa Zubačka Ubla 7 kilometara. Da bi došli do ove skrivene prirodne oaze mira, gdje se mješaju mirisi mora i kontinenta, krećete se  lijepo uređenom planinarskom stazom, nakon čega  stižete na ovo omiljeno mjesto svih planinara.

Takođe, potrebno je savladati skoro 400 metara nadmorske visine tj. razlike od Ubala, koja su na nadmorskoj visini od 1020 metara, i svog odredišta Dobrog dola, cirka koji je smješten na 1380 mnv.

Na samom  početku vašeg izleta sa Ubala, staza vas vodi kroz lijepu šumu crnog bora, da bi kasnije preovladala bukova šuma. Negdje na pola puta prema Dobrom dolu uočićete i prva stabla munike, endemskog bora.

Ono što nas raduje usput je to da primjećujemo sve češće grupe mladih jela. Na 5,5 kilometara od polazišta, dolazite do mjesta Pirin brijeg  do ulaska u Pirinu poljanu, dolinu izuzetne prirodne raskoši i ljepote, odakle se otvara pogled na planinsku krunu Orjenskih vrhova koji su nanizani i spojeni grebenima oko vas.

Prije svih, tu je Velika Jastrebica, najviši vrh grada Trebinja, visine 1865 metara, zatim ćete uočiti i jugozapadnu vertikalnu stijenu Vučjeg zuba visoku 1805 metara, koja je grebenom Prase spojena sa najvišim vrhom Orjena, Zubačkim kablom visokim 1894 metara, i dalje ka zapadu Buganjom gredom,  te Visokim brijegom.

Pored izuzetne prirodne ljepote, ono što je karakteristika planine Orjen jeste ekstremno velika količina padavina. Stoga nije rijetkost da do kraja maja mjeseca na stazama od Dobrog dola ka vrhovima nađete visoke sniježne namete.

Tokom prošlog  vikenda  planinari Vučjeg zuba su u Dobrom dolu izmjerili preko 1,5m snijega, dok ga je u Dobroj alugi bilo i preko 2 metra.

Planinari Vučjeg zuba pozivaju sve ljude, ljubitelje prirode da posjete ovaj dio planine Orjen, tim prije što su sve staze odlično markirane, bezbjedne i uređene.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: