Prsten kupljen na buvljaku sada ide na aukciju | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Prsten kupljen na buvljaku sada ide na aukciju

Izvor: Zanimljivosti dana | Datum:27.05.2017.

Dijamantski prsten, koji je kupljen prije 30 godina za 10 funti na buvljaku u Londonu ide na aukcijsku prodaju u čuveni Sotbi, gdje bi, po procjenama stručnjaka, mogao dostići cijenu od vrtoglavih 350.000 funti.

dijamant slika

Neimenovana žena koja ga je prvobitno kupila vjerovala je da je ovaj neobično veliki prsten samo obična bižuterija, a kupila ga je na buvljaku u Ajlvortu, u zapadnom Londonu osamdesetih godina prošlog vijeka, odnosno prije 30-ak godina.

Ne znajući da se radi o 26-karatnom bijelom prstenu u obliku jastuka iz 19. vijeka, vlasnica ga je nosila decenijama, čak je i prala suđe sa ovim, sada već skupocijenim prstenom.

Direktor Odjeljenja za nakit aukcijske kuće Sotheby's, Džesika Vajndam rekla je da je vlasnica prsten nosila svaki dan, pa i kad je išla u kupovinu.

"Prsten je kupljen kao bižuterija, niko nije imao pojma koliko vrijedi", rekla je ona.

Nakon što ga je nosila oko 30 godina, vlasnici su ga odnijeli u Sotheby's na procjenu jer im je jedan juvelir rekao da je moguće da ima određenu vrijednost. Vajndamova je rekla da je dijamant sječen starom tehnikom koja ne odaje odsjaj.

Ona je objasnila da su tadašnji juveliri radije ostajali pri prirodnom obliku kristala da bi sačuvali težinu, a odsjaj i refleksija svetlosti bili su u drugom planu.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: