U Čikagu osnovano Udruženje Hercegovaca: Za prvog čovjeka izabran Dušan Magazin | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Čikagu osnovano Udruženje Hercegovaca: Za prvog čovjeka izabran Dušan Magazin

Izvor: Slobodna Hercegovina | Foto: Slobodna Hercegovina | Datum:21.02.2018.

Drugu nedelju februara 2018. godine u Čikagu, meteorolozi će zabilježiti isto po hladnom vremenu i snježnom pokrivaču, a istorija srpske dijaspore će zabelježiti osnivačku skupštinu Udruženja Hercegovaca.

U subotu, 10. februara 2018 godine, u svečanoj sali stare Crkve Vaskrsenje Hristovog u Čikagu održana je osnivačka skupština Udruženja Hercegovaca u Čikagu.

Početak rada Udruženja blagoslovio je protonamjesnik dr. Branislav Končarević, profesor na Bogoslovskom fakultetu u Libertvilu a potom pozdravio sve prisutne.

– Najprije da se zahvalim organizacionom odboru što ste me pozvali da zajedno sa ocem Miletom blagoslovim početak rada Udruženja, domaćinu, staroj Crkvi Svetog Vaskrsenja Hrisovog u jedi ovoj državi što su nam omugućili da se okupimo. Posebno mi je drago što ste me pozvali jer Dalmatince i Hercegovce vuče dinarski tip o kome stalno govorim.Ovo nije samo osnivačka skupština već istorijski događaj jer pored toga što imamo snagu da se okupimo mi znamo i šta hoćemo. Iako smo van granica naše otadžbine, onaj duh hercegovački, borba za bližnjeg nas još više veže –  istakao je dr. Končarević.

–  Hercegovac je uvijek vedrog čela i gleda unaprijed baš kao i ovo Udruženje koje će objediniti Srbe Hercegovce na američkom kontinentu, a možda i šire – zaključio je protonamjesnik Končarević.

Prisutnima se obratio i starešina hrama Vaskrsenja Hristovog u Čikagu otac Mile Subotić.

– Srce mi je puno što ste baš za ovo okupljanje odabrali ovaj naš hram. Ovde ste dobrodošli baš kao kod svoje kuće. Na pragu smo Časnog posta i na umu treba da imamo da negujemo osnovne hrišćanske vrline i vrednosti, da volimo Boga i ljude – rekao je otac Mile opisujući Hercegovce kao vizionare koje krasi preduzetnički duh.

Radni dio osnivačke skupštine Udruženja Hercegovaca započeo je obraćanjem presednika organizacionog odbora đakona Nikole Topalovića, koji je naglasio da su sigurno postojali bolji od onih koje je organizacioni odbor predložio, ali ne i zaslužniji i zahvalniji.

Za prvog presjednika Udruženja Hercegovaca u Čikagu izabran je Dušan Magazin koji je istakao da su Hercegovci  proteklim ratovima gubili živote, ali ne vjeru i obraz.

Na izbornoj skupštini Udruženja Hercegovaca u Čikagu izabrani su:  potpredsjednici Dejan Kuljanin i Nikola Krstović, sekretari Ognjen Gligorević i Miljan Ivezić, blagajnik Slađan Ćećez i članovi Izvršnog odbora Rajko Draganić, Vaso Mrkajić, Đorđe Kuljanin, đakon Nikola Topalović, Biljana Kalem, Luka Šegrt, Vedrana Vulić, Velinka Medić, Smilja Mrkajić, Nevena Draganić, Draga Kuljanin, Siniša Draganić, Slavenko Mihić, Draža Grčić, Milovan Grčić, Milovan Magazin, Velibor Kalem, Aco Benđo, Neđo Ivezić, Predrag Ivezić i Stefan Magazin.

Poslije izbora oni su u staroj Crkvi Svetog Vaskrsenja Hristovog položili zakletvu.

Izvršni odbor će će takođe biti dopunjen mladim članovima odbora koji zbog školskih obaveza nisu mogli prisustvovati sjednici.Skupština je donijela odluku da Krsna slava Udruženja Hercegovaca iz Čikaga bude Sv. Vasilije Ostroški. U daljem toku sjednice odlučeno je da članarina iznosi sto dolara godišnje po porodici.

 Veče je protekla u bratskoj ljubavi i druženju, a da bismo se osjećali kao u zavičaju nisu izostali domaći specijaliteti i jagnjetina sa ražnja.

đakon Nikola Topalović / Slobodna Hercegovina


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: