Na antidepresive potrošeno više od 77 miliona KM | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Na antidepresive potrošeno više od 77 miliona KM

Izvor: SRNA | Datum:25.02.2018.

Građani BiH su od 2009. godine pa do početka 2017. godine na antidepresive potrošili više od 77 miliona KM, a samo u 2016. godini na te lijekove izvojeno je oko 10 miliona KM, podaci su Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Prema podacima ove agencije, iz grupe antidepresiva najviše je potrošeno "paroksetina", "sertralina" i "fluoksetina", piše "Dnevni avaz".

Neuropsihijatar Abdulah Kučukalić rekao je da ogromna sredstva koja se izdvajaju za te lijekove ukazuju na da je društvo u BiH veoma istarumatizovano.

"Antidepresivi se uglavnom, daju na samo za depresiju nego i za anksiozne poremećaje, koji su veoma prisutni u stresnim situacijama. To je pokazatelj da je društvo u BiH veoma izloženo kontinuiranim i dugotajnim stresovima, koji dovode do raznih psihičkih poremaćaja", pojasnio je Kučukalić.

On navodi da je depresija u svijetu sve učestalija bolest, što potvrđuju i podaci Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/, u kojima se navodi da će do 2020. godine ova bolest izbiti na drugo mjesto prema broju oboljelih.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: