Programom pripreme za polazak u školu obuhvaćeno 4 538 djece | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Programom pripreme za polazak u školu obuhvaćeno 4 538 djece

Izvor: Srna | Datum:05.03.2018.

Programom u godini pred polazak u školu ove godine obuhvaćeno je 4.538 djece u 39 predškolskih ustanova i 72 osnovne škole u Republici Srpskoj, a Ministarstvo prosvjete i kulture je za ove potrebe obezbijedilo 333.560 KM, rečeno je Srni u ministarstvu.

Program je počeo 1. marta i trajaće do 31. maja, svakog radnog dana po tri časa dnevno. 

"U tromjesečni predškolski program biće uključeno 45 odsto od ukupnog broja djece koja u septembru treba da krenu u prvi razred, što je više nego prošle godine, kada ih je bilo 42 odsto, a pretprošle godine 37 odsto", ističu u Ministarstvu prosvjete i kulture. 

Ministarstvo prosvjete i kulture provodi Program pripreme pred polazak u školu od 2011. godine, s ciljem da se predškolsko vaspitanje i obrazovanje učini dostupnim što većem broju djece predškolskog uzrasta. 

Do sada je kroz ovaj program prošlo više od 28.000 djece, za šta je Ministarstvo prosvjete i kulture Republke Srpske obezbijedilo 2,2 miliona KM. 

Ovaj program su, kako navode u Ministarstvu, podržale i nevladine organizacije Unicef i "Spasimo djecu" i doprinijele da više djece bude obuhvaćeno predškolskim programom. 

Ove godine je organizacija "Spasimo djecu" obezbijedila potrošni materijal za realizaciju programa za 85 vaspitnih grupa u osnovnim školama, a podržala je i organizaciju obuke za vaspitače angažovane za provođenje programa. 

Obuka je organizovana u Banjaluci, Bijeljini i Istočnom Sarajevu, a iznos donacije procjenjuje se na 63.000 KM. 

Program pripreme za polazak u školu namijenjen je djeci koja nisu bila obuhvaćena nekim oblikom institucionalnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja. 

"Na osnovu dosadašnje prakse, možemo reći da ovaj program podstiče kvalitetan razvoj djeteta, olakšava početak obaveznog školovanja i pruža roditeljima podršku u njihovoj roditeljskoj ulozi", ističu u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske. 

Iz Ministarstva navode da su u ovaj program uključena sva djecu u sredinama u kojima je izraženo interesovanje za to, bez obzira da li je riječ o malim vaspitnim grupama. 

U realizaciji programa biće angažovano više od 180 radnika sa evidencije nezaposlenih lica Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske. To su diplomirani vaspitači predškolske djece, a u mjestima u kojima nema nezaposlenih vaspitača, biće angažovani profesori razredne nastave ili diplomirani pedagozi. 

Ove godine se program realizuje u opštinama Republike Srpske, izuzev Krupe na Uni, Trnova, Kupresa - Novog Sela, Istočnog Drvara i Istočnog Mostara. Tamo gdje ne postoje predškolske ustanove, program se realizuje u osnovnim školama.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: