Poziv roditeljima da se jave školama radi upisa prvačića | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Poziv roditeljima da se jave školama radi upisa prvačića

Izvor: Srna | Datum:07.03.2018.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske pozvalo je roditelje/staratelje da se u drugoj polovini marta i početkom aprila jave osnovnim školama kojima pripadaju radi procedure upisa djece u prvi razred osnovne škole.

Iz Ministarstva podsjećaju da se, prema Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, djeca u prvi razred upisuju u aprilu i maju, te da su roditelji dužni da to učine u propisanom roku. 

"U prvi razred osnovne škole upisuju se djeca koja zaključno sa 31. avgustom tekuće godine navršavaju šest godina", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture. 

Na zahtjev roditelja, u prvi razred mogu biti upisana i djeca koja do kraja tekuće godine navršavaju šest godina ukoliko komisija za upis procijeni da je dijete spremno za polazak u školu. 

"U izuzetnim slučajevima u prvi razred se mogu upisati mlađi od šest godina ili upis može biti odgođen za jednu školsku godinu ukoliko komisija procijeni da je to u najboljem interesu djeteta", navodi se u saopštenju. 

U prvi razred biće upisana i djeca starija od šest godina koja nisu upisana na vrijeme zbog bolesti ili drugih razloga. 

Iz Ministarstva napominju da se pri upisu djece u prvi razred prilaže izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu i ljekarsko uvjerenje izdato od nadležne zdravstvene ustanove kojim se procjenjuje zdravstvena sposobnost djeteta za polazak u školu. 

"Ukoliko je dijete pohađalo predškolsku ustanovu, roditelj prilikom upisa daje na uvid knjigu za praćenje razvoja i učenja djeteta", dodaje se u saopštenju. 

Komisiju za upis djece u prvi razred imenuje direktor škole, a čine je stručni saradnici škole i nastavnik razredne nastave. 

U Ministarstvu prosvjete objašnjavaju da se prvo evidentiraju djeca dorasla za upis u prvi razred, koja potom idu na ljekarski pregled, a nakon toga se vrši njihovo testiranje za upis. 

"Sve škole dužne su da poštuju upisna područja koja, na prijedlog jedinice lokalne samouprave, utvrđuje ministar. Upisno područje osnovne škole za djecu sa smetnjama u razvoju je područje Republike Srpske", navedeno je u saopštenju. 

U Ministarstvu ističu da, ukoliko roditelji/staratelji imaju potrebu da dijete upišu u školu čijem upisnom području ne pripada, potrebno je da zatraže saglasnost nadležne službe jedinice lokalne samouprave.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: