Dragan Bjelogrlić: Kulturni identitet temelj opstanka | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dragan Bjelogrlić: Kulturni identitet temelj opstanka

Izvor: Glas Srpske | Datum:15.03.2018.

Očuvanje kulturnog identiteta jedan je od načina da narod bude prepoznat i da mladi ne odlaze sa ovih prostora, istakao je srpski režiser i glumac Dragan Bjelogrlić.

On je juče na tribini na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, koju je organizovao pokret "Pozitivne snage Srpske", istakao da je srpski narod uvijek u određenoj mjeri okrenut ka očuvanju svoje kulture i istorije, ali s obzirom na to kakvu istoriju i nasljeđe ima nije urađeno dovoljno u tom pravcu.

Bjelogrlić je kazao da Akademija umjetnosti u Banjaluci već 20 godina školuje kadrove koji nemaju posla.

- Osnivanje filmskog centra Srpske bio bi veliki iskorak napred u formiranju jasnog kulturnog prostora. Filmski centar bi bio institucija koja bi finansirala kinematografiju RS, koja ima veliki potencijal. Postoji volja ljudi iz filmskog centra Srbije da dođu ovde i pomognu da se ta institucija osnuje - rekao je Bjelogrlić.

On je dodao da je serija "Senke nad Balkanom"  zainteresovala publiku za mnoge istorijske događaje i ličnosti o kojima nisu ništa znali.

Bjelogrlić je najavio da će u julu organizovati kasting za nastavak serije  "Senke nad Balkanom" čije snimanje počinje u septembru.

Istoričar Predrag Marković rekao je da je Banjaluka zapadna prestonica srpskog naroda, te da se Srbi s obje strane Drine kulturno mogu ujediniti bez obzira na diktat velikih sila. Predstavnik Pokreta "Pozitivne snage Srpske" Dalibor Račić rekao je da planiraju da studentima predstave još poznatih ličnosti iz različitih oblasti.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: