Fond PIO ponovo uputio poziv osiguranicima za kompletiranje dokumentacije | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Fond PIO ponovo uputio poziv osiguranicima za kompletiranje dokumentacije

Izvor: Radio Trebinje | Datum:16.03.2018.

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS uputio je ponovo poziv osiguranicima u Srpskoj i Federaciji BiH da kompletiraju dokumentaciju u godini pred sticanje uslova za starosnu penziju.

Prema riječima Jadranke Glogovac, šefa poslovnice trebinjske filijale Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS za Radio Trebinje, u posljednje tri godine, trebinjska filijala je osiguranicima na području Istočne Hercegovine uputila ukupno 1.576 obavještenja.

“Samo na području Trebinja upućeno je 713 obavještenja osiguranicima”, precizirala je ona.

Glogovac je objasnila koji je osnovni cilj slanja ovakvih obavještenja.

To je poziv za kompletiranje i dostavljanje dokumentacije i ažuriranje matične evidencije, koja je od uticaja za ostvarivanje prava na penziju, i osiguranici treba da znaju da to ne znači da treba da se penzionišu ili da raskidaju ugovore sa poslodavcima. Dakle, dokumentaciju treba dostaviti u nadležnu poslovnicu prema mjestu prebivališta. Nakon pregleda dokumentacije ovlašteni radnik u poslovnici će utvrditi šta je to potrebno kompletirati i ažurirati kako bi prilikom ostvarivanja prava na penziju dokumentacija bila u potpunosti kompletna. Time bi se efikasnije i brže donosila rješenja u Fondu PIO i normalno daleko bi se manje čekala“, navodi Glogovac.

Poseban apel uputila je osiguranicima koji imaju navršen staž osiguranja van Republike Srpske.

„Oni koji imaju ino-osiguranje, potrebno je prethodno dostaviti dokumentaciju za potvrdu staža kako se rješenje prilikom podnošenja zahtjeva za penziju ne bi čekalo na potvrdu navedenog staža. Želim još naglasiti, što je ovdje jako važno, da osiguranici ovo ne shvate kao poziv za penzionisanje, to je ono što podvlačim, jer oni smatraju da ih Fond poziva da se penzionišu, ne, to je nešto što radimo u interesu osiguranika“, pojašnjava za Radio Trebinje Jadranka Glogovac.

Ona je napomenula da svi osiguranici koji su dobili obavještenje Fonda PIO, mogu da se obrate u najbližu poslovnicu, kako bi na vrijeme započeli aktivnosti na kompletiranju dokumentacije potrebne za ostvarivanje prava na starosnu penziju, kada se ispune uslovi propisani zakonom.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: