Aktiv žena SNSD: Djeca sa Daunovim sindromom zaslužuju našu pažnju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Aktiv žena SNSD: Djeca sa Daunovim sindromom zaslužuju našu pažnju

Izvor: HERCEG TV | Foto: HERCEG TV | Datum:21.03.2018.

Povodom 21. marta, Svjetskog dana osoba sa Daunovim sindromom, Aktiv žena SNSD-a iz Trebinja organizovao je večeras predavanje za građane posvećeno djeci sa Daunovim sindromom.

O kvalitetu života djece koja boluju od Daunovog sindroma nekada i danas, govorila je prim dr Ljiljana Buha načelnik Odjeljenja za pedijatriju sa neonatologijom u Opštoj Bolnici u Trebinju.

Defektolog u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" Olgica Rudakijević koja već dugi niz godina radi u specijalnom odjeljenju ove škole ističe da je rad sa djecom sa posebnim potrebama veoma lak kada na pravi način prihvatite sva njihova ograničenja.

Majka dječaka sa Daunovim sindromom Snežana Čučković kaže da je život sa djetetom koje ima "Dauna" divan, i dodaje da njihovu porodicu na okupu drži upravo on.

Prema riječima dr Buhe u Istočnoj Hercegovini trenutno sedmoro djece boluje od Daunovog sindroma. Ona dodaje da je su uslovi liječenja propratnih bolesti kod ove djece znatno poboljšani u odnosu na ranije godine te da je životni vijek ljudi sa Daunovim sindromom umnogome produžen čak i do 80-te godine.

Zajednička poruka sa predavanja je da je kvalitet života djece sa Daunovim sindromom na višem nivou nego ranije ali i da oni kao i njihove porodice u Trebinju imaju punu podršku šire društvene zajednice o čemu govori velika posjećenost večerašnjem predavanju kao i pristustvo prvog čovjekta Grada Trebinja, Luke Petrovića.

Na predavanju je govorio i Mijat Šarović iz Udruženja "Sunce nam je zajedničko".


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: