Opština Gacko: Nastavak radova na spomeniku, na ljeto i uređenje Trga | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Opština Gacko: Nastavak radova na spomeniku, na ljeto i uređenje Trga

Izvor: gacko.rs | Datum:07.04.2018.

Nakon Vaskršnjih praznika u planu je nastavak radova na spomeniku borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata 1991-1995. godine, koji će biti završeni prije obilježavanja Dana brigade u mjesecu avgustu ove godine.

„Radovi na spomeniku borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata 1991-1995. godine, nakon zimske pauze se nastavljaju izgradnjom samog spomenika do kote 8,40 plus krst, sa kompletnim detaljima rasvjete, popločanja i okolnog uređenja. Radove nastavlja da radi izvođač „Konstruktor inžinjering“ sa propisanim materijalima i tehnologijom izgradnje i montaže, koji su propisani glavnim projektom. U toku je izrada stručnog mišljenja i UTU za izdavanje lokacijskih uslova, nakon čega će biti završeno i odobrenje za izgradnju kako bi upotrebna dozvola bila završena prije otvaranja spomenika, na Dan brigade 7. avgusta ove godine“, kaže načelnik Odjeljenja za prostorno planiranje i civilnu zaštitu opštine Gacko, Aleksa Zelenović.

U posao oko završetka biće uključene i specijalističke firme kvalifikovane za izradu figura od bronze, tako da će biti urađena tri bronzana vojnika visine do 180 cm i tri grba Republike Srbije, svaki od njih naizmjenično postavljen u jednom polju krune koja ima 6 krakova.

„Sigurni smo da će se radovi na vrijeme završiti jer je izvođač napravio montažne elemente u toku zime na svom pogonu, tako da će sami konstruktivni radovi biti vrlo brzo završeni. I kamenorezački radovi za izradu okolnog uređenja će ići po planu, jer je proizvođač kamena već pripremio 90 posto materijala za ugradnju. Okolno uređenje kreće odmah po montaži srednjeg dijela i krune“, kaže Zelenović.

Za okolno uređenje planiran je hercegovački kamen približne nadmorske visine koji ispunjava uslove kvaliteta. Kamene ploče su debljine 5 cm, polažu se u cementni malter zbog klimatskih uslova a radiće ih firma sa referencama za tu vrstu radova. Kamen će odgovarati boji spomenika i očekuje se da ovaj spomenik, nakon završetka radova bude monumentalnog karaktera i da bude jedan od najcjenjenijih spomenika ove vrste u regionu i šire.

Konačni iznos svih radova za izgradnju spomenika će iznositi oko 300 hiljada maraka. Garancija za izvedene građevinske radove je 10 godina, za rasvjetu 2 godine, a garancija bronzanih figura – vojnika i grbova je 50 godina. Sredstva je obezbijedila Opština Gacko.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: