U Gacku predstavljena knjiga 'Nevesinjska brigada u ratu 1992. - 1995. godine' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Gacku predstavljena knjiga 'Nevesinjska brigada u ratu 1992. - 1995. godine'

Izvor: Opština Gacko | Datum:26.04.2018.

U organizaciji SPKD „Prosvjeta“ i Boračke organizacije Gacko, u Domu kulture u Gacku sinoć je predstavljena knjiga „Nevesinjska brigada u ratu 1992 -1995. godine“, autora Zorana Janjića, pukovnika u penziji i načelnika štaba Nevesinjske brigade. 

Prisjećajući se ratnih dešavanja i zajedničkih akcija boraca iz Gacka i Nevesinja, u ime Gatačke brigade i Boračke organizacije opštine Gacko, prisutnima se obratio Siniša Boljanović.

„Stvarajući ovu knjigu, pukovnik Janjić pominje sve starješine, komandante, komandire, borce i svjedoči o onome što se desilo, pa naša djeca neće učiti neistinitu i iskrivljenu istoriju“, kaže Boljanović.

Autor knjige, Zoran Janjić, pukovnik u penziji i aktivni učesnik događaja o kojima piše, ističe da je želio da na jednom mjestu objedini sva dešavanja i sačuva od zaborava borbu za odbranu Hercegovine i stvaranje Srpske. Kako kaže, u knjizi su prikazani primjeri za ugled, hrabrost, čojstvo, junaštvo, dobročinstvo, visprenost boraca i snalaženje u teškim situacijama komandanata ali i ponašanja koja ne služe na ugled kao što su izdaja, defetizam, kukavičluk. 

O knjizi su govorili i Zoran Pejanović, jedan od komandanata Hercegovačkog korpusa i Milenko Avdalović, učesnik, svjedok i novinar Radio Nevesinja tokom ratnih dešavanja.

Tokom večeri, narodni guslar Nikola Bošković, guslama je sve prisjetio na jednu od pjesama o čuvenim bitkama Nevesinjske birade. Knjigu su na poklon dobili pripadnici porodica poginulih boraca, koji su svoje živote utkali u temelje Republike Srpske.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: