Stanari Studentskog doma Foča pješače pod Ostrog: Na put ljubavi i molitve krenulo 12 studenata | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Stanari Studentskog doma Foča pješače pod Ostrog: Na put ljubavi i molitve krenulo 12 studenata

Izvor: RADIO FOČA | Datum:08.05.2018.

Na hodočašće u manastir Ostrog, na put dug oko 135 kilometara, danas je iz Foče pješice krenulo 12 studenata Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta.

Stanari Studentskog doma u Foči prvi put su krenuli na poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, a hodočašće su zajedno organizovali Studentski parlament i uprava Studentskog doma.

Inicijator akcije, student pete godine medicine Nemanja Ilić iz Trebinja, prethodnih sedam godina je, uoči 12. maja, do Ostroga pješačio od manastira Zavala u Hercegovini, preko Mrkonjića, rodnog mjesta Svetog Vasilija, i manastira Tvrdoš.

Moje kolege su bile zadivljene tom idejom i u saradnji sa direktorom Doma prvi put smo organizovali hodočašće. Nadam se da će ovo postati tradicija“, kaže Ilić.


Grupa u kojoj je sedam djevojaka i pet momaka prvog dana pješačiće oko 30 kilometara od Foče do manastira Zagrađe, zadužbine hercega od Svetog Save Stjepana Kosače, na mjestu gdje počinje Drina.

Nakon konaka u Zagrađu, drugog dana se pješači oko 35 kilometara do manastira Piva, a najveće iskušenje hodočasnike očekuje trećeg dana, kada je potrebno preći oko 50 kilometara, od manastira Piva do parohijskog doma pri crkvi Svetog Vasilija u Nikšiću.

Četvrtog dana prepješačiće oko 20 kilometara od Nikšića do manastira Ostrog, gdje će prenoćiti pod otvorenim nebom i 12. maja, na Vasiljevdan, pokloniti se moštima Čudotvorca.

Više je to psihički, nego fizički napor. Ovaj put je put ljubavi, volje, pokajanja i molitve za zdravlje“, rekao je Ilić.
Predsjednik Studentskog parlamenta Studentskog doma Foča Lazar Šipovac iz Nevesinja kaže da put hodočasnika krivuda između gradova i sela, ali da je u duhovnom smislu uspenje na planinu ka savalađivanju sopstvenih nemoći i iskušenja.

Nadamo se da će ovo biti pravi odmor za dušu, a umor za noge ćemo brzo zaboraviti“, rekao je Šipovac, koji je student pete godine stomatologije.

Apsolvent defektologije Ana Perišić iz Rogatice kaže da je u manstiru Ostrog bila samo jednom, i to na đačkoj ekskurziji, i da odavno ima veliku želju da se pokloni moštima Svetog Vasilija.

Nisam se nešto posebno pripremala, ali mislim da sam spremna. Mislim da tu nije potrebna neka posebna kondicija, već samo volja“, rekla je Perišićeva.

Uprava Studentskog doma Foča pomogla je organzaciju hodočašća nabavkom majica sa slikom manastira Ostrog za učesnike, te prevozom hrane i stvari.


Kako ne bismo podržali akciju, kada imamo ovakvu omladinu, na koju smo ponosni što će predstavljati našu ustanovu i naš grad. Ovo nije prva aktivnost, koju zajedno organizujemo i do sada smo podržali i nihove odlaske na Sajam knjiga u Beogradu, Ok fest na Tjentištu i Egzit na Jahorini, a i studenti nama pomažu u uređenju zelenih površina“, rekao je direktor Studentskog doma Srđan Drašković.

Aciju je pomoglo i nekoliko fočanskih preduzetnika i ugostitelja, koji su zajedno sa upravom Doma obezbijedili hranu za učesnike.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: