Foča proslavila Dan opštine: Dodijeljene nagrade i priznanja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Foča proslavila Dan opštine: Dodijeljene nagrade i priznanja

Izvor: Srna | Datum:09.05.2018.

Povelja opštine Foča, najveće opštinsko priznanje, danas je povodom Dana opštine uručena Planinarskom društvu "Zelengora" i privredniku Savu Milovanoviću, dok je priznanje počasnog građanina Foče dobio Dubravko Suvara, osnivač "OK festa" na Tjentištu.

Na svečanoj sjednici lokalnog parlamenta uručeno je i šest zahvalnica i isto toliko novčanih nagrada, a među dobitnicima zahvalnice je ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović, za podršku brojnim projektima od društvene važnosti za Foču. 

Karlo Šimović, predsjednik "Zelengore", koja ove godine slavi sedam decenija postojanja, ističe da se Planinarsko društvo ponosi dobijenim priznanjem. 

"Društvo je decenijama unazad zadužilo Foču i ostavilo veliki pečat. Doprinosilo je afirmaciji planinarstva kao načina života i sporta, prezentovanjem naših fočanskih planina, ali i promocijom zdravog načina života", rekao je Šimović. 

Savo Milovanović je Povelju opštine dobio za humanitarni rad i rad u privredi. 

"U Foču sam došao prije 30 godina. Uvijek sam se trudio svakome da pomognem i budem pri ruci koliko sam mogao", naveo je Milovanović. 

Načelnik opštine Radisav Mašić podsjetio je da su u Drugom svjetskom ratu, za vrijeme "Fočanske republike", napisani prvi pravni akti nove države, poznati kao "Fočanski propisi", da je osnovana partizanska bolnica - preteča Vojnomedicinske akademije u Beogradu, kao i da je vođena Bitka na Sutjesci, tako da se Dan pobjede nad fašizmom sa razlogom slavi i kao Dan opštine. 

Mašić je napomenuo da su najveći infrastrukturni projekti u ovoj godini završetak mosta na Drini i početak gradnje novog obdaništa. 

"Pravimo dvije zgrade za smještaj lica iz kolektivnog centra i socijalno ugroženih, kao i 25 kuća za raseljene i povratnike. Pravićemo i asfaltirati puteve, a odluka naše skupštine je da asfaltiramo puteve u onim mjesnim zajednicama u koje se ljudi vraćaju. U realnom sektoru razvijamo drvnu industriju, hidropotencijal i turizam", rekao je Mašić. 

Svečanoj sjednici, na kojoj je prikazan i dokumantarni film o Foči, autora Radivoja Obrenovića, prisustvovao je veliki broj zvanica iz pobratimskih i susjednih opština iz Srbije, Crne Gore i BiH.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: