Udruženje guslara 'Tešan Podrugovoć' iz Gacka ekipni prvak RS | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Udruženje guslara 'Tešan Podrugovoć' iz Gacka ekipni prvak RS

Izvor: Opština Gacko | Datum:22.05.2018.

Miloš Parović, Marko Crnogorac, Vojin Tepavčević, Nikola Bošković i Nenad Ivković, guslari UGiEP „Tešan Podrugović“ iz Gacka ekipno su ponijeli titulu najboljih na 25. festivalu guslara Republike Srpske koji je proteklog vikenda održan u Čajniču.

U finalnom dijelu našlo se 20 guslara među kojima je bilo i pet guslara gatačkog udruženja, čime se i prije početka finala osiguralo prvo mjesto u ekipnoj konkurenciji. 

Prema riječima predsjednika udruženja, Vojina Tepavčevića, ovo je do sada najbolje organizovano takmičenje na kojem su bili. „Nas osam takmičara guslara se prijavilo i pjevalo na ovom takmičenju, i tako predstavljalo naše udruženje. Osmi put za redom, a jedanaesti put ukupno od kada udruženje postoji, postali smo ekipni prvaci RS. S obzirom da kod nas u RS ima oko 13 guslarskih udruženja, to znači da smo mi u odnosu na njih mnogo uspješniji“, kaže Tepavčević.

Ono što slijedi je Savezni festival srpskih zemalja koji će se krajem oktobra održati u Brčkom, a iz gatačkog udruženja guslara na to takmičenje plasirali su se Parović, Crnogorac i Tepavčević.

25. festivalu guslara Republike Srpske se održao 18. i 19. maja, a na audiciji je učestvovalo 57 guslara iz 14 guslarskih društava.

Inače, UGiEP „Tešan Podrugović“ na Trojičindanskoj svečanosti će biti nagrađeno priznanjem, Poveljom opštine Gacko, zbog predanog i istrajnog dugogodišnjeg rada na očuvanju srpske epske tradicije i postignutih rezultata u radu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: