Svečano proslavljen Trojičindan – Krsna slava Opštine Gacko i Sabornog hrama | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Svečano proslavljen Trojičindan – Krsna slava Opštine Gacko i Sabornog hrama

Izvor: opština gacko | Datum:28.05.2018.

Silazak Svetog duha na apostole, Trojičindan, kao krsnu slavu juče su proslavile opština Gacko i Crkvena opština Gacko – Hram Sv. Trojice.

Nakon prazničnog jutrenja, služena je sveta arhijerejska liturgija kojom je načalstvovao paroh trebinjski, protojerej stavrofor Nikola Janković uz sasluženje sveštenika i đakona Eparhije ZHiP.

Nakon lomljenja slavskog kolača na platou ispred novog hrama, svečana litija se uputila do porte starog hrama Svete Trojice, gdje je upriličen kulturno – umjetnički program. Ovogodišnju povorku radosti po prvi put su obogatili i sportisti FK „Mladost“, članovi PK „We dance“ Gacko, mališani „Dječijeg vrtića“, Udruženje „Tešan Podrugović“, kulturno – umjetnička društva „Zelengora“ i „Sava Vladislavić“ i mnogobrojni građani.

U ime opštine Gacko, okupljenima se obratio načelnik opštine, Milan Radmilović, sa željom da naredne generacije nastave slavlje velikog dana za crkvu ali i opštinu Gacko.

Već po tradiciji, dodijeljena su i najveća Opštinska priznanja uspješnim pojedincima, sportistima, kolektivima i učenicima generacije Osnovne i Srednje škole iz Gacka. Ovogodišnji dobitnik „Povelje opštine Gacko“ odlukom Skupštine proglašeno je Uduženje UGiP „Tešan Podrugović“ iz Gacka, zbog predanog i istrajnog dugogodišnjeg rada na očuvanju srpske epske tradicije i postignutih rezultata u radu. Pomenuta priznanje predsjedniku ovog udruženja uručio je načelnik opštine, Milan Radmilović.

Zamjenik načelnika opštine, Radoica Antunović, Opštinsko priznanje „Plaketa Svete Trojice“ uručio je kik – bokseru kluba „Tigar“, Urošu Mučibabiću, za ostvarene sportske rezultate, kao i Saši Budaliću, vlasniku privatnog preduzeća „Milica“, za postignute rezultate u privrednom razvoju opštine.

Povelja „Sveti Sava“ i Povelja „Vuk Karadžić“ sa novčanim nagradama, uručena je đacima generacije Osnovne i Srednje škole u Gacku, Nataši Marković i Plemi Lažetić.

U kulturno – umjetničkom dijelu programa predstavila su se domaća kulturno-umjetnička društva, Izvorna ženska grupa „Tešan Podrugović“, guslar Nenad Ivković i hor „Svete Jelene Anžujske“.

Organizatori svečanosti bili su Opština Gacko i Crkvena opština Gacko.

Uoči Trojičindana osnovci organizovali izložbu i predstavu

U sklopu svečanosti povodom slave opštine i hrama Svete Trojice, osnovci iz Gacka organizovali su predstavu „Iz vremena u vječnost“ i izložbu kaligrafskih radova koje su učenici stvarali uz podršku profesora i akademskog vajara Nataše Milović i nastavnice vjeronauke, teologa Ivane Hrnjez. 

Na ovaj način pridružili su se u obilježavanju Trojičindanske svečanosti.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: