50 godina mature: 13-a generacija fočanske Gimnazije Dr Simo Milošević prisjetila se školskih dana | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

50 godina mature: 13-a generacija fočanske Gimnazije Dr Simo Milošević prisjetila se školskih dana

Izvor: Radio Foča | Foto: Studio M Foča | Datum:11.06.2018.

Da se ne zaboravi fočanska gimnazija iz 60-ih godina, tadašnja Gimnazija Dr Simo Milošević trude se nekadašnji gimnazijalci koji su se okupili u subotu u Foči kako bi proslavili 50 godina mature. Posjetili su školu, družili se i prisjećali školskih dana.

Učenici, 13. generacije Gimnazije dr Simo Milošević, a sada već penzioneri, kažu da su jedna od rijetkih generacija koja se sastaje svake pete godine, te da su tu tradiciju prekidali samo u vrijeme ratnih dešavanja. Prisjetili su se profesora, školskih dana, igranki ali i matruske večeri.

Prisjetili su se kakva su im bila interesovanja tih 60-ih godina, kako je njihova mladost izgledala tada. Slavko Subotić, koji je bio učenik 13-te generacije gimnazije, kaže da su im interesovanja bila brojna: „Te šestdesete godine su vrijeme romantizma. Sjećamo se brojnih događaja, tada se smopinjao Fišer, Če Gevara, Jurij Gagarin i to su teme koje su bile nama zanimljive. Važno za taj period je i što se sjećamo dolaska rokenrola na naše prostore“.

Među učenicima 13. generacije fočanske gimanzije dr Simo Milošević i Nebojša Raičević, po zanimanju pravnik, čovjek koji je radio u Vladi nekadašnje Jugoslavije, te u skupštini četiri države, SFRJ, Savezne Republike Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i na kraju je u penziju otišao kao zaposlenik Skupštine Srbije.

Sresti se sa školskim drugovima i 50 godina nakon maturske večeri izuzetan je osjećaj, kaže Raičević. Tada je, u odnosu na danas dosta toga bilo drugačije. U njegovoj generaciji pet odjeljenja je upisalo gimnaziju, a završilo je samo 40 učenika: „Osjećaj je zaista nevjerovatan sresti stare prijatelje poslije toliko godina. Ja sam dvije godine bio u gimnaziji u Podgorici, a treći i četvrti razred u Foči. Fočanska gimnazija nije nimalo zaostajala za onom iz Podgorice. Zaista smo imali vrhunske profesore, a i učenici koji su završili gimnaziju takođe su bili vrhunski studenti i ljudi sa sjajnim karijerama. Te 1964. godine u gimnaziju se upisalo pet odjeljenja, a na kraju školavanja 1968. samo su 42 učenika završila, što pokazuje koliko su kriterijumi bili strogi“.

Doktori nauka, admirali, univerzitetski profesori, ljekari, elektroinžinjeri… sve su to zanimanja kojim su se bavili učenici tadašnje 13. generacije fočanske gimnazije. Među njima i jedan defektolog Milija Salamadija koji trenutno živi u Barajevu. Ponosan je na svoju generaciju, svoj radni vijek, ali i na to da će uskoro postati pradjeda. I njemu su gimnazijalski dan ostali u najljepšem sjećanju: „Predivan je osjećaj doživjeti 50 godina mature. I kada se sretnemo uvijek imamo nešto za reći jedni drugima. U najljepšem sjećanju mi je ostalo naše drugarstvo i jedna smo od rijetkih generacija koja se okuplja svake pete godine“.

Među slavljenicima 50 godina mature je i Radojica Mlađenović, koji je u penziju otišao sa pozicije predsjednika SO Foča, a bio je i profesor hemije. Sjajan je osjećaj opet sresti školske drugove, kaže Mlađenović: „Na našu veliku radost nismo se puno promijenili. Većina nas je relativno dobrog zdravlja i skoro smo svi penzioneri. Žao nam je što neki nisu uspjeli da dođu da se svi zajedno prisjetimo te revolucionarne 1968. godine, kada smo protestvovali ulicama Foče noseći parole protiv rata u Vijetnamu. Tada su bile masovne demonstracije u Beogradu i drugim gradovima i tada su zabranjene šetnje đaka uoči matura“.

Ova generacija imala je sreću da gradivo uči od najboljih profesora, koji su pripremali za fakultetsko obrazovanje. Imali su i sreću što su vlasnici jakog i nezaboravnog drugartsva iz srednje škole i što su još uvijek željni zajedničkih okupljanja i druženja, što i pokazuje njihova proslava 50 godina mature, tog jubileja koji svaki čovjek želi da dočeka.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: