U Trebinju obilježen Svjetski dan civilne zaštite | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Trebinju obilježen Svjetski dan civilne zaštite

Datum:02.03.2015.

Poligon kod stare kasarne danas je bio mjesto simulacije saobraćajne nesreće i požara a sve sa ciljem da se provjeri spremnost službi koje su dužne u ovakvoj situaciji reagovati. Vatrogasna jedinica Trebinje, Civilna zaštita, Crveni krst, Vatrogasna jedinica Lastva i Hitna pomoć zajedno su djelovali.

„Prikazano je spasavanje osoba u saobraćajnoj nezgodi, te gašenje požara u drugom vozilu iz koga je curila nafta ka vozilu gdje se nalazilo unesrećeno lice“ objašnjava Danko Vuković, v.d. starješine Vatrogasne jedinice Trebinje.
Vježba je imala i drugi dio - gašenje guma i niskog rastinja. Vatrogasnom društvu Lastva gro radnih zadataka upravo se i sastoji od gašenja požara na otvorenom.
Devedeset odsto aktivnosti Vatrogasnog društva Lastva su šumski požari, prema riječima Dragana Paranosa, komandira ovoga vatrogasnog društva.
Može li u ovakvim kritičnim situacijama posao nadležnim službama olakšati primjena novih tehnologija? Tokom vježbe isprobana je inovacija koja bi mogla naći primjenu u realnim okolnostima, video praćenje iz vazduha popularnim dronom.
„Mislim da ovakvi uređaji mogu pomoći da se na terenu vidi nešto što se usled dima, npr. ne bi moglo vidjeti“ istakao je Slobodan Prtilo, predsjednik Skupštine grada Trebinje.
U vježbi je učestvovala i trebinjska civilna zaštita. Prvog marta oni obilježavaju svoj dan a tim povodom u gradaskoj upravi danas je upriličena svečanost. Nenad Šarenac, načelnik Štaba CZ Trebinje zadovoljan je akcijom ali kaže da uvijek ima prostora za napredovanje.
„Svakog dana treba usavršavati jedinice specijalne namjene jer nesreće i katastrofe su sve češće a broj žrtava i materijalna šteta koje izazivaju veći“, riječi su načelnika Štaba CZ Trebinje.
Opšta ocjena svih učesnika je da su zadovoljni akcijom a dobra međusobna saradnja koja se danas mogla vidjeti na poligonu stare kasarne uobičajna je slika, saglasni su svi.

Piše: Marija Manojlović Herceg RTV


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: