U toku sanacija klizišta na Tjentištu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U toku sanacija klizišta na Tjentištu

Izvor: rtrs | Datum:03.08.2018.

U Dolini heroja na Tjentištu, u toku je sanacija klizišta aktiviranog u februaru, koje je bilo prijetnja spomeniku i spomen kosturnici. Izvođači ističu da bi se sve odvijalo i lakše i brže da su povoljnije vremenske prilike.

U Dolini heroja u toku je veliko pospremanje. Sunčane dane iskorišćavaju za uklanjanje odronjene zemlje. Sve ovo ne sprečava i brojne turiste da uživaju u ljepoti Doline heroja, koji vjeruju da će svemu ubrzo biti vraćen nekadašnji sjaj. Među njima je i Italijan Alberto. 

"Zanimljivi su mi slovenska kultura i spomenici. Ovo je jedan veoma lijepo mjesto, koje vrijedi posjetiti, kaže Alberto.

Projektom je predviđeno da, osim primarnog zadatka sanacije klizišta, i spomen-kompleks će prvi put od 1986. godine biti kompletno obnovljen. Projekat vrijedan dva miliona maraka, pola finansira Vlada Republike Srpske, a ostatak vlade Srbije i Crne Gore.

"Biće urađeni novi cjevovodi, kompletan mermer ispod platoa na spomeniku i stepeništu sve će u potpunosti biti zamjenjeno", naveo je direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Dejan Pavlović.

Od polovine juna, kada je počela sanacija, izvođaču radova ostavljen je rok od sedamdeset radnih dana.Od tada u sanacionom dnevniku bilježe više od dvadeset kišnih dana. Projekat je zahtjevan i u odnosu na ono što je rađeno prije trideset dvije godine kada je sanirano prvo klizište. Predviđena je kompletna drenaža terena sa brojnim kanalima i šahtovima. 

"Samim ovim vremenom vidi se da nećemo ispoštovati taj rok od 70 dana. Ali smatram da je najbitnije napraviti ga kvalitetno i dobro", rekla je šef radilišta "Fortis grupa" Milan Vukmirica.

U toku je i prva, od 1974. godine restauracija fresaka u Spomen kući, koje su skoro dvije decenije propadale. Posao se odvija planiranom dinamikom.

"Sve su manje-više mehanički oštećene. Neke smo hemijski tretirali kao štje freska Tito. Freska Armija je već u nekoj fazi i nanose se novi malteri", istakla je slikar konzervator i restaurator Republičkog zavoda za očuvanje kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Vanja Šotra Dursun.

Prošle jeseni završeno je čišćenje i konzerviranje grandioznog spomenika.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: