Foča: Dolina heroja u punom sjaju nakon tri decenije | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Foča: Dolina heroja u punom sjaju nakon tri decenije

Izvor: Glas Srpske | Datum:18.08.2018.

Sanacija klizišta u Dolini heroja na Tjentištu, aktiviranog u februaru, trebalo bi da bude završena za mjesec, dok će kompletan spomen-kompleks, nakon više od tri decenije biti obnovljen, rekla je u petak ministarka građevinarstva i ekologije RS Srebrenka Golić.

Ona je obišavši radove u Dolini heroja, objasnila da se projekat sanacije koji finansira Vlada RS, odvija u tri faze.

- Sanacija klizišta košta 927.000 maraka i taj posao biće završen za mjesec. Nakon toga prelazi se na drugu i treću fazu rekonstrukcije kompletnog kompleksa koje zajedno koštaju više od 730.000 maraka, a podrazumijevaju rekonstrukciju spomenika, granitnih ploča, stepenica, te amfiteatra iznad spomenika - rekla je Golićeva.

Direktor NP “Sutjeska” Dejan Pavlović podsjetio je da je na ovom istom prostoru  prije trideset dvije godine sanirano prvo klizište. 

- Klizište se na ovom prostoru prvi put pokrenulo 1986. godine. Tada nije adekvatno urađeno tako da ćemo poslije toliko godina imati kompletno uređen kompleks - rekao je Pavlović.

Iako vremenski uslovi diktiraju dinamiku radova, završeno je više od polovine posla. Iako je Dolina heroja u sunčanim danima pretvorena je u pravo gradilište, to ne sprečava brojne turiste da uživaju u ljepoti ovog kompleksa kome će uskoro biti vraćen prvobitni sjaj.

- Kada rekonstrukcija bude završena, ovdje će još više ljudi da dolazi, jer je monumentalni dio prekrasan. Mnogi žele da istraže ovaj prostor i da borave u predivnoj prirodi - kaže Dženifer Moer iz Vašingtona.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: