Foča novi centar za operaciju deformiteta kostiju lica i vilice | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Foča novi centar za operaciju deformiteta kostiju lica i vilice

Izvor: rtrs | Datum:28.08.2018.

Iz Univerzitetske bolnice u Foči dobre vijesti – svi pacijenti koji pate od deformiteta kostiju lica i vilice više neće morati na operaciju u Beograd. Hirurzi, ističu, uz funkcionalni, značaj je i u estetskom izgledu lica. Neki, nakon operacije, moraju mijenjati forografiju u ličnoj karti i pasošu.

Devetnaestogodišnja Fočanka Željana Todorović riješila se muke. Urođeni deformitet donje vilice otežavao joj je život. Polako se privikava na normalno funkcionisanje vilica.

Pacijentima je za liječenje i operaciju potrebna uputnica porodičnog ljekara. Fočanski tim složen zahvat je izveo uz konsultacije sa eminentnim maksilofacijalnim hirurgom Nebojšom Jovićem. Zahtjevne su i pripreme koje traju više godina.

"Operacija se radi tako što se polomi gornja i donja vilica i onda se sve uklapa na način da se uradi pravilan zagrižaj gornje i donje vilice", pojašnjava Nebojša Jović, profesor maksilofacijalne hirurgije VMA u Beogradu.

"Zahvat se radi intraoralnim pristupom. Sve se vrši kroz usnu šupljinu, nema rezova spolja, ne vide se ožiljci, samo je hirurzima kompleksniji način rada", naglašava Miroslav Obrenović, načelnik Odjeljenja maksilofacijalne i oralne hirurgije Univerzitetske bolnice Foča.

Iz ove bolnice za pacijente od sepembra najavljuju veliko pospremanje stare opreme i instaliranje nove.

"Svakako radi se o nabavci svih dijagnostičkih i terapijskih aparata za liječenje, i tri nove operacione sale", kaže Radmil Marić, direktor Univerzitetske bolnice Foča.

Novac za unutrašnje opremanje od 15 miliona KM obezbijedila je Vlada Republike Srpske.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: