PETROVIĆ: Hercegovina će zauvijek ostati kuća vladike Grigorija | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

PETROVIĆ: Hercegovina će zauvijek ostati kuća vladike Grigorija

Izvor: SRNA | Datum:16.09.2018.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da će Trebinje i Hercegovina zauvijek da ostanu kuća vladike Grigorija u koju je uvijek dobrodošao.

Petrović, koji je danas prisustvovao ustoličenju novoizabranog vladike frankfurtskog i cijele Njemačke Grigorija u Diseldorfu, rekao je da je vladika u Hercegovini ostavio neizbrisiv trag, živeći sa narodom i dijelići sa njim i lijepe i ružne trenutke.

I u najtežim vremenima, tokom devedesetih godina, bio je sa svojim Hercegovcima, dok je u poslijeratnom periodu dao veliki doprinos sveukupnoj, duhovnoj, društvenoj, kulturnoj, sportskoj obnovi našeg Trebinja i Hercegovine”, rekao je Petrović, koji je predvodio delegaciju grada Trebinja na ustoličenju vladike Grigorija.

Prema njegovim riječima, dobrosusjedski i prijateljski odnosi koje je vladika Grigorije razvio tokom 25 godina koliko je boravio u Hercegovini, na ponos su i primjer svima u regionu.

On je naveo i da će besjede vladike Grigorija zauvijek ostati u analima hercegovačke javnosti kao poruke koje pozivaju na duhovno vaskrsenje, mir, toleranciju, društveni oporavak.

Petrović je u ime Gradske uprave, građana Trebinja i svoje lično ime poželio vladiki Grigoriju da novo iskušenje uspješno savlada i da srpskom narodu u Njemačkoj bude duhovni pastir kakav je bio i narodu u Hercegovini.

Vjerujem i znam da nisu mogli da dobiju boljeg i sposobnijeg čovjeka iz redova naše svete crkve. Još jednom, želim Vam blagosloven rad u novoj Eparhiji”, poručio je Petrović.

Vladika Grigorije do sada je bio episkop zahumsko-hercegovački i primorski. Na vladičanskom tronu hercegovačke eparhije, 3. oktobra 1999. godine, vladiku Grigorija ustoličio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije po blagoslovu tadašnjeg patrijarha Pavla.

Na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora u maju 2018. godine, vladika Grigorije izabran je za episkopa Eparhije Frankfurtske i sve Njemačke.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: