Ne ostavljajte hranu van frižidera | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ne ostavljajte hranu van frižidera

Izvor: Tanjug | Foto: telegraph | Datum:23.07.2015.
U ljetnjim mjesecima, posebno u uslovima tropskih temperatura, neophodno je voditi računa o pojačanoj ličnoj higijeni i higijeni prilikom pripremanja hrane. Treba izbjegavati sirovu hranu životinjskog porijekla i biti obazriv sa morskim plodovima.

Hrana - Foto: telegraph

Aktuelni vremenski uslovi pogoduju razvoju opasnih mikroorganizama koji mogu izazvati alimentarne intoksikacije, odnosno trovanje hranom, rekla je Tanjugu načelnica Odjeljenja za veterinarsko javno zdravstvo Uprave za veterinu Tamara Bošković.

Napomenula je da se ti mikroorganizmi inače nalaze u zemljištu, na našim rukama, kod kućnih ljubimaca i na svim ostalim stvarima.

„Vrlo je važna higijena – pranje ruku poslije toaleta, posuđe, radne površine, daske za sječenje moraju biti dobro oprani i vrlo čisti, i vrlo je važno razlikovati rad i manipulaciju sa sirovim mesom i povrćem“, istakla je Boškovićeva.

Prema njenim riječima, daska na kojoj se seče sirovo meso mora biti dobro oprana vrućom vodom i deterdžentom, kako bi kasnije tu moglo da se seče i povrće. „Meso će se peći, pa će se svi eventualni mikroorganizmi koji se nalaze na mesu uništiti, a povrće ćemo jesti sirovo i možemo imati problem ako ne vodimo računa“, upozorila je Boškovićeva.

Sirovu hranu, meso i povrće treba držati u razdvojenim posudama u frižideru.

„Sva hrana u ljetnjim mjesecima mora da se drži u frižideru, i savjet je da čim se nešto otvori – da se što prije pojede jer ta temperatura frižidera više nije četiri stepena, kako je preporučeno, nego se kreće i do 12 stepeni, pa čak i 16 stepeni“, navela je Boškovićeva.

Skuvanu hranu ne treba držati duže od dva sata na sobnoj temperaturi, i treba je zaštititi od insekata, glodara i kućnih ljubimaca kako bismo spriječili prenošenje neke bolesti.

Važno je da se hrana kupuje u registrovanim objektima, kod odobrenih prodavaca, i robu koja ima deklaraciju i rok upotrebe. Tog roka se moramo strogo pridržavati kako bi se spriječilo neko eventualno oboljenje.

Treba izbjegavati konzumiranje bilo koje sirove hrane životinjskog porijekla – mlijeko i mliječni proizvodi moraju da budu pasterizovani, a meso dobro pečeno i kuvano, na više od 70 stepeni, precizirala je Boškovićeva.

Potrošači treba da budu obazrivi i sa morskim plodovima. Kada je riječ o brizi o životinjama tokom vrućina, Boškovićeva je navela da i za njih treba poštovati uslove kao za ljude – zaštititi ih od direktnog uticaja sunca i držati ih u provjetrenim prostorijama, sa dovoljnom cirkulacijom vazduha.

I malim i velikim životinjama voda treba da bude dostupna u svakom trenutku, a treba ih hraniti u večernjim satima.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: